Bengt Fredrikssons Mount Everest. Mellan himmel och helvete är fängslande läsning om världens högsta berg och de som både försökt att bestiga berget såväl som de som faktiskt nått toppen. Men vem var egentligen först med att bestiga toppen? Nådde George Mallory och Andrew Irvine verkligen toppen redan 1924 eller ska Edmund Hillary och Tenzig Norgay räknas som de första människorna att bestiga Mount Everest 1953? Gåtan är ännu inte löst, men det är fascinerande att tänka sig att människan i knapp utrustning nådde höjder över 8000 meter redan på 1920-talet.
Stor vikt läggs på de spännande berättelserna om olika expeditioners lyckande och misslyckanden, men boken innehåller också lättillgänglig fakta om sherpas, vad som krävs för att lyckas bestiga Mount Everest och hur utrustningen för klättrarna har utvecklats.
Mount Everest. Mellan himmel och helvete är utgiven av LL-förlaget och har således luftig och läsvänlig text med illustrationer och fotografier av klättrare och vidunderliga utsiktsbilder men även mer skrämmande fotografier som vittnar om att det inte är någon lek att nå toppen. Boken lutar mer åt populärvetenskap än gedigen faktabok, men erbjuder fascinerande läsning, jag önskar bara att någon lagt lite mer tid på korrekturläsningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar