fredag 4 maj 2012

Spetshäxan

Spetshäxan utspelar sig i 1700-talets Stockholm under Gustav III 's tid och handlar om den föräldralösa Anna Christina. Som nyfödd lämnas Anna Christina till Mamsell Furman, en så kallad änglamakerska, som mot en summa tog hand om föräldralösa barn för att mer eller mindre medvetet vanvårda dem till döds. Men trots mager svältkost så har Anna Christina stor livskraft och hon överlever de första kärleksfattiga uppväxtåren. När Anna Christina är i tioårsåldern lyckas hon rymma från mamsell Furman. Hon hoppas kunna få reda på något om sina föräldrar, men hamnar istället hos en dam vid namn Regina von Peppa i Vadstena som driver en knyppelverkstad. Spetshäxan kallas hon av barnen som arbetar för henne och som knypplar spets dagarna i ända tills fingrarna värker och blöder. Anna Chrisitna får lära sig att knyppla och en ny svår tid fylld av förtvivlan börjar för henne.

Vid sidan om Anna Christinas smutsiga och eländiga liv får vi också lära känna Johan Gabriel, en adelspojke, vars mor gått bort och som nu får växa upp med den kärlekslöse fadern. Johan Gabriel och Anna Christinas vägar korsas och detta leder så småningom till att Anna Christina äntligen får reda på vem hon egentligen är.

Gudrun Wessnerts genuina historieintresse lyser igenom i miljöskildringarna och beskrivningarna av hur det var att leva under denna tid. Man kan tidigt ana hur berättelsen kommer att sluta, men jag rycks ändå med av Anna Christinas öde och hårda uppväxt samt de levande skildringarna av hur livet tedde sig under 1700-talet i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar