onsdag 3 april 2013

Såld

Det känns ovanligt, nästan lite exotiskt, att läsa en bok som utspelar sig i det moderna Kina, ett land, som inte helt hunnit växa i sin nya roll som ekonomisk jätte. Utvecklingen i städerna rusar fram med en växande medelklass, samtidigt som livet på landsbygden fortsätter att vara fattigt och påvert.

Lu Si-yan är bara nio år när hennes älskade pappa omkommer i en olycka. Hennes mamma blir sjuk av sorg och även om Si-yans farbror, Ba, kan hjälpa deras lilla familj med ekonomiska bidrag, är det inte tillräckligt för att klara av att försörja den lilla familjen, som också består av Si-yans sex år yngre lillebror, Li-hu. När Lu Si-yan är elva år, tar hennes farbror med sig sin brorsdotter till en marknad, där han säljer henne till högstbjudande. 

Lu Si-yan hamnar som hembiträde hos den förmögna familjen Chen inne i stan, där hon får passa upp på familjen och stå ut med fru Chens nycker och utbrott. Lu Si-yan är övertygad om att hennes mamma inte ville sälja sin dotter, utan att det bara varit farbror Bas idé från första början, eftersom han aldrig gillat Si-yan och varit mer angelägen om att ta hand om Si-yans lillebror, Li-hu. Li-hu kan ju trots allt föra vidare familjens namn.

En dag lyckas Si-yan rymma från familjen Chen och hon är fast besluten om att ta sig tillbaka till sin hemby. Men istället hamnar hon i skuld hos en fabrikör och tvingas arbeta hårda pass i en leksaksfabrik, där hon förstör sina händer och fingrar på att sy ögon på nallebjörnar, som rika barn i väst ska leka med. Lu Si-yan är nära att ge upp, men minnet av hennes fars kärlek och hans tro på dottern, tillsammans med uppmuntringarna från de andra tjejerna, som jobbar i fabriken, förmår henne att hålla modet uppe. Och trots den hopplösa situation hon befinner sig i, tänker Lu Si-yan inte ge upp hoppet om att få återse sin mor och bror!

Såld, av Sally Grindley, är en riktigt känslosam eländeshistoria, som griper tag, men som ändå lyckas med att inte överdriva Lu Si-yans olyckliga öde. Boken skulle kunna funka väl som underlag för att diskutera könsroller och kulturella skillnader eller globaliseringsfrågor och fair trade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar