Hos adlibris eller bokus |
Det är Elisabeth som i dagboksform berättar om de fyra unga kvinnornas liv och vardag, drömmar och förhoppningar. Elisabeth, eller Pegg som hon också kallas, flyttar in hos Norrtullsligan när hon kommer till Stockholm för att söka arbete som kontorist. Liksom de tre andra kvinnorna i ligan kommer Pegg från fattiga omständigheter, hon är föräldralös och har dessutom en yngre bror att försörja, men hon får ganska så snart jobb som kontorist hos häradshövdingen, där hon anställs snarare efter utseende än efter kunskaper.
Norrtullsligan är en kort och underhållande liten roman, vars språk, trots ett och annat "ålderdomligt" ord fortfarande står sig väl. Tonen är humoristisk och speciellt kul tycker jag det är att läsa dialogen med all stockholmsslang, som får mina tankar att gå till vilken pilsnerfilm som helst. Och det är väldigt roligt att läsa om allt det vardagliga, såsom till exempel att man gick och åt i automaten, dansade boston eller att man var tvungen att köa för att få betala skatt. Men det jag finner mest intressant med romanen är den inblick man får i de unga yrkesarbetande kvinnornas liv och villkor i det svenska 1900-talets början. Deras arbetsvillkor är usla med sextrakasserier från manliga kollegor och dålig lön, och högsta önskan för alla fyra i Norrtullsligan är att finna den rätte och bli gift (så himla mycket har alltså inte hänt på hundra år). Samtidigt uppskattar de det oberoende och fria liv de har såsom ogifta unga kvinnor och de hinner med en hel del förlustelser på sin fritid, trots låna arbetsdagar.
Det märks tydligt att Elin Wägner var en feministisk förkämpe. Hon förespråkar bättre villkor och jämlikhet för kvinnorna och jag påminns om att det bara är lite drygt hundra år sedan som kvinnor fick sin rösträtt i Sverige.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar