Finns på adlibris eller bokus |
Det är till slummen i Filippinerna, som Andy Mulligan tar oss och stora delar av hans berättelse utspelar sig på soptippen Behala. Nu står det förvisso aldrig uttryckligen att vi befinner oss i just Filippinerna, men i sitt efterord berättar Mulligan att han hämtat inspiration till Behala från en liknande plats utanför Manilla. Miljöer, namn och den påtagliga fattigdomen och korruptionen hintar också om att det är just Filippinerna vi ska tänka att vi befinner oss i.
Raphael, Gardo och Jun-Jun, eller Råttan, som han också kallas, lever alla tre i slumområdet vid soptippen Behala där de jobbar som soppojkar och samlar in, sorterar och säljer vidare sopor. Då och då händer det att man hittar något värdefullt som någon av misstag råkat slänga och en dag gör Raphael just ett sådant här ovanligt fynd. I en soppåse hittar han en läderpung med en karta, en liten nyckel och en plånbok full med pengar. Nyckeln har en liten bricka med numret 101 på, och denna nyckel ska senare visa sig gå till en förvaringsbox. Riktigt hur värdefullt Raphaels fynd är, och att det nog rör sig om mer än bara de sedlar han tagit ur plånboken, börjar han ana först framåt kvällen när soptippen börjar svärma av poliser som letar efter något. Det utlovas till och med en hutlöst stor belöning till den som kan ha funnit något av betydelse under dagen, men Raphael håller tyst om sitt fynd för nu förstår han att påsens innehåll måste vara långt mycket mer värdefullt än den belöning som polisen utlovar i hittelön.
Och nog är det värdefullt alltid. Men också farligt! Raphael, Gardo och Råttan hamnar mitt i en korruptionshärva som självaste vicepresidenten är inblandad i och när polisen får nys om att Raphael faktiskt har hittat något på soptippen inleds en farlig jakt mellan polisen och killarna.
Box 101 är skriven som att killarna dels skrivit ned sina berättelser och dels som att någon skrivit ned olika vittnesmål, vilket gör att (lite för) många personer kommer till tals. Det är i och för sig tydligt vem som berättar vad, så det blir inte förvirrande, men kanske lite onödigt uppstyckat. Trots detta är Box 101 väldigt spännande och berättartekniken med flera olika vittnesutsagor låter också läsaren själv få pussla med "deckargåtan".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar