onsdag 21 maj 2014

Om jag stannar

I pocket hos adlibris
Ännu en bok som är aktuell för bioduken är Om jag stannar av Gayle Forman, som i Sverige kommer att visas från och med början av september under sin engelska titel If I stay.

Nu var det några år sedan jag läste Om jag stannar, men jag minns hur tårarna sprutade. Det är en både gripande och vacker berättelse.

Sjuttonåriga Mia har en lysande framtid som cellist utstakad för sig. Hela hennes familj är musikaliskt begåvade och musiken har alltid omgett familjen. Den här vinterdagen när hela familjen sitter i bilen på väg till farmor och farfar spelas Beethoven på bilradio. Och det är egentligen det sista Mia minns från bilfärden. Hon kommer inte ihåg någonting från själva olyckan. Plötsligt ser hon bara sig själv ligga svårt skadad och medvetslös i bilen. Hon ser sin lillebror nere i ett dike och mamma och pappa går inte längre att känna igen. Men Beethoven spelas fortfarande i bakgrunden. Radion har klarat krocken med den andra bilen.

Mia hamnar på en intensivavdelning och medvetslös kämpar hon för att hitta lusten att leva trots att hela hennes familj utplånats och trots att hon själv förmodligen aldrig kommer att bli helt återställd från olyckan. För Mia inser att hon faktiskt har ett val att göra, kämpa vidare för att leva eller släppa taget. Berättelsen växlar mellan dåtiden, där Mias tankar kretsar kring vännerna, familjen och mest av allt pojkvännen Adam, och nutiden som Mia förnimmer genom att hon kan höra vad folk runt omkring henne pratar om. Hur kommer hennes liv att se ut från och med nu? Kommer hon ens att kunna spela cello igen? Kommer Adam att orka stanna kvar och kommer Mia själv att orka leva trots det hon har förlorat?

Sneak peak på trailern till filmen nedan:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar