onsdag 7 februari 2018

Det sjunde rummet

Länk till bokus och adlibris
Syskonen Alvin, Alice och Alva har åkt till Lysekil för att hälsa på mormor och morfar. Deras mormor har drabbats av en stroke och kan inte längre prata och behöver just nu extra mycket hjälp hemma, så det är en av anledningarna till att hela familjen åker på besök till Lysekil. När de kommer fram väntar dock en obehaglig överraskning. Barnens morfar har samma eftermiddag drabbats av en hjärtattack och vad värre är så har någon förgiftat mormor och morfars tax Iggy.

Det är med andra ord ingen rolig start på besöket, men barnen hittar snart saker att sysselsätta sig med som kan skingra en del av oron över morfar som nu ligger på sjukhus. I mormor och morfars gamla hus hittar de nämligen ett dolt signalsystem, ett sådant som man använde förr i tiden för att kalla på tjänare. Varje rum har en knapp som, om man trycker på den, får en liten pingla att ringa nere i köket. Barnen lyckas lokalisera alla rummen utom ett rum. Pingla nummer 7 tycks inte gå till något existerande rum i huset. Och ändå kan de se hur just denna klocka ibland faller ner för att ringa utan att ge ifrån sig något som helst ljud. Var kan det sjunde rummet finnas någonstans?

Barnen letar så klart igenom huset från källare till vind, men rum nummer sju förblir ett mysterium. Ytterligare mysterium förbryllar barnen. Någon gör nämligen inbrott i källaren utan att ta något värdefullt, Alvin vaknar exakt samma tid klockan 02:17 varje natt och det kanske största mysteriet är vem som förgiftade Iggy och varför.

Det sjunde rummet av Erika Svernström är något av en blandning av spökhistoria och deckargåta, det är spännande och samtidigt som spökhistorian tillför en övernaturlig mystik till berättelsen är den samtidigt väldigt realistisk. Jag gillar också att Svernström inte tillrättalägger sin story för att göra den mer barnvänlig, det är otäckt på sina ställen både vad gäller det mystiska och övernaturliga såväl som vad gäller mer verkliga faktiska händelser.

Stort tack till Idus förlag och Erika Svernström för recensionsexet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar