fredag 28 juni 2024

Tankar mellan sött och salt

Länk till adlibris och bokus
Moa ska börja sjuan och vet inte hur hon ska överleva tre år på högstadiet. Speciellt inte efter det som hände i somras. Alla hatar henne nu. Det räcker med att hon kommer in i ett rum så tystnar alla, blickar vänds mot henne. Det är utfrysning på högsta nivå. Inte ens Konstiga Marit eller Nasse-Frasse som räknas som klassens udda typer får utstå det Moa får ta emot. 

En ny tjej har börjat i klassen, Ana. Hon är enligt Moa sjukt cool, kör sin egen stil, och hon söker kontakt med Moa. Men Moa är inte van vid att släppa in människor nära inpå sig. Hon håller hellre fantasisamtal med kändisen hon är kär i än att umgås på riktigt med någon utanför skolan. Hon är ju ändå paria och aldrig någonsin att hon kan berätta för någon utanför om det som hände på den där festen i somras. 

Marta Söderberg låter genom glimtar läsaren ana vad det är som har hänt under sommaren och allt läggs slutligen fram i klartext, men den utfrysning och både psykiska och fysiska mobbing som Moa får utstå under den här första höstterminen i högstadiet känns långt ifrån rimlig i relation till vad som hänt. Även om Söderberg skriver inkännande så tycker jag inte riktigt att den här biten går ihop. Det är för eländigt. Att nya tjejen Ana dessutom har anorexi bidrar ytterligare till att detta är en otroligt nedstämmande berättelse. Trots detta så har ändå Tankar mellan sött och salt humor och slutet är hoppfullt. Jag tror också att många ensamma tonåringar kan känna igen sig i Moas tankar och beteende. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar