onsdag 23 mars 2011

grabbar och moppar

Jag har nyss läst Leif Jacobsens Razzia samt den fristående fortsättningen Stulen. Böckerna handlar om de tre moppekillarna Petter, Lukas och Krille. Petter som är böckernas berättare har en gammal ärvd Puch Dakota som både hans bror och pappa kört en gång i tiden. Han önskar att han hade en nyare modell precis som hans kompisar. Han kommer till exempel aldrig upp i samma hastigheter som kompisarna trots att puchen är trimmad.

I Razzia får killarna reda på att polisen står nere vid fiket och genomför rutinkontroller av stans mopeder. Och vad gör grabbarna då? Jo, de sticker ner med sina trimmade mopeder för att kolla om nån åkt fast. Tyvärr så står polisen inte vid fiket längre och killarna hinner inte ställa sina mopeder och gå sista biten som de tänkt utan blir invinkade av polisen. Petter blir sjukt nervös eftersom han vet att han säkerligen kommer att åka dit. Fortsättningen Stulen handlar om hur Krilles moped blir stulen och hur killarna tar upp jakten på tjuven.

Det här är inte direkt några böcker i min smak, men Leif Jacobsen är genial som skrivit dessa böcker som man säkert kan locka många teknik- och mopedintresserade läsovilliga killar med. På var och varannan sida dyker "mopedtermer" och namn på olika delar på mopeden upp, som för mig är rena grekiskan men som säkert många tonårskillar vet precis vad det är. Det är vilda mopedjakter, sladdningar och annat häftigt insprängt i böckerna men böckerna handlar också om vänskap och faktiskt finns även en gnutta kärlek med i berättelserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar