torsdag 26 maj 2011

Skuggvarelser

Vampyrböckerna har dominerat ungdomsboksutgivningen ett tag. Sen kom varulvarna. Men redan innan trenden med vampyrer och varulvar bet sig fast ordentligt kom Magnus Nordin 2002 ut med varulvsberättelsen Skuggvarelser. Boken kom därefter i nytryck 2010 för att bättre matcha uppföljaren Blodets röst som gavs ut samma år.

Skuggvarelser utspelar sig en sommar på Gotland och vi får lära känna Daniel som ägnar sommaren åt att jobba på pappans bilskrot och ta hand om sin pappa. Daniels pappa har sedan Daniels mamma gick bort i cancer dekat ner sig och försjunkit i alkoholism och Daniel längtar mer än något annat efter att komma bort från ön och starta ett nytt liv på fastlandet.

Tre främlingar flyttar den här sommaren in i ett ödehus i bygden. När Daniel första gången möter blicken hos flickan med bärnstensögonen är han fast direkt. Han lär i hemlighet känna Kira, som tjejen heter, och han blir ohjälpligt förälskad i henne, aldrig tidigare har han upplevt en sådan stark förälskelse. Föga anar han att Kira bär på en djup hemlighet och att denna hemlighet har samband med en hel del obehagliga saker som händer i bygden och dess omgivningar. Daniels kompis Linda anar dock oråd och försätter både sig själv och Daniel i livsfara när hon bestämmer sig för att undersöka vilka de tre främlingarna egentligen är.

Skuggvarelser är en spännande historia om kärlek och varulvar men också en berättelse om att behöva ta ansvar för sina föräldrar och att våga stå emot och gå sin egen väg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar