söndag 4 september 2011

(o)planerat bröllop

I (o)planerat bröllop av Bali Rai får man lära känna Manjit, eller Manny som han föredrar att bli kallad. Manny bor i England under samma tak som sin mamma och pappa och sina två äldre bröder med respektive hustru. Det är punjabisk tradition att en nygift kvinna flyttar in hos maken och Mannys familj håller hårt på de punjabiska, men även på de sikhiska traditionerna.

Manny är den i sin familj som är mest integrerad i den engelska vardagen. Han drömmer om att bli något, göra något med sitt liv, men framför allt vill han ha rätten att själv bestämma vad han ska göra och med vem han ska umgås. Men för Mannys pappa är familjens heder det allra viktigaste. Fadern ogillar Mannys vänner och han tycker att utbildning är slöseri med tid. Istället bör Manny gifta sig och börja jobba så fort skolan är klar så att det blir karl av honom.

Första gången Manny hör sin pappa prata om att Manny ska gifta sig är när han är 13 år. För Manny blir det en chock, även om han egentligen varit väl medveten om faderns planer för honom. Det är bestämt att Manny ska gifta sig när han fyller 17 och det är inget Manny kan göra åt, vad han än säger eller gör. Allt eftersom 17-års dagen närmar sig försöker Manny visa sin familj att han inte behöver dem och att han inte kommer att göra som de säger. Men Mannys handlingar får motsatt effekt och det slutar istället med att han mer eller mindre blir kidnappad till släkten Indien där det är meningen att han ska stanna tills det är dags för bröllop.

Handlingen i (o)planerat bröllop påminner till stora delar om Arkan Asaads Stjärnlösa nätter som jag läste i våras. I båda böckerna vill författarna upplysa om hur svårt det kan vara att överbrygga kultur- och generationsklyftor och att även pojkar kan råka ut för arrangerade äktenskap. Men även om (o)planerat bröllop är långt mer välskriven så fastnade jag inte genast i berättelsen som jag gjorde vad gäller Stjärnlösa nätter. Jag behövde läsa en bra bit in i boken för att känna att jag verkligen var intresserad av att veta hur det skulle gå för Manny, men i rättvisans namn ska jag säga att boken tog sig bra i slutet och blev riktigt spännande. Ett litet minus dock för de många indiska eller punjabiska uttryck som inte alltid översatts, som jag tror många ovana tonårsläsare kan hänga upp sig på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar