måndag 7 november 2011

Fånge i tiden

Eric Brown har skrivit Fånge i tiden som är en skrämmande, men inte helt verklighetsfrånvänd framtidsskildring av Storbritannien.

Als och Jennys utflykt tar en oväntad vändning när de av en händelse slungas 50 år fram i tiden genom en reva i tiden. Platsen är densamma, men året är nu 2055 och Al och Jenny blir förskräckta när de ser sitt hemland vara fullt av militärer. Inte nog med att beväpnade trupper kontrollerar vägarna och patrullerar gatorna inne i staden, det tycks inte längre finnas några färgade människor någonstans. Alla är vita och Al väcker stor uppmärksamhet med sitt asiatiska utseende. Al och Jenny antas vara inblandade i en terroristgrupp och grips omgående av militären. Paret tycks ha hamnat i en mörk mardröm styrd av nazister och de har ingen aning om hur de ska kunna ta sig tillbaka.

Fånge i tiden är en lättläst och spännande bok, men den är också ett tankeexperiment som pekar på vad som skulle kunna hända om nazister eller nationalister kom till makten i Storbritannien. Och budskapet är klart och tydligt: Det ligger i varje människas intresse att förhindra att detta någonsin skulle ske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar