måndag 5 december 2011

84 Charing Cross Road

Helene Hanffs Brev till en bokhandel gavs ut första gången i Sverige 1980 och är helt enkelt över tjugo års brevväxling mellan den amerikanska bokälskande Helen Hanff och antikvariatet på 84 Charing Cross Road i London.

Helen Hanff, var en New York-baserad författare som levde mellan 1916-1997 och som hyste en stor kärlek för böcker. Men hon hade tröttnat på det dåliga utbud och framför allt på den dåliga kvalitet på böcker som amerikanska bokhandlare erbjöd. Så när hon fick nys om antikvariatet Marks & Co i London lade hon en första beställning på 1940-talet som blev början på den livslånga brevväxlingen och tillika vänskapen mellan de anställda i antikvariatet och Helen Hanff.

Till en början är tonen i brevväxlingen mer professionellt hållen och sker enbart mellan Helen Hanff och antikvariatets chefsinköpare Frank Doel, men fröken Hanffs personlighet lyser snart igenom. Alla på antikvariatet är nyfikna på denna mystiska och krävande amerikanska fröken som är givmild nog att skicka godsaker och presenter till helger och högtider, och som dessutom lyckas få Frank Doel att så småningom släppa sin yrkesmässiga hållning och få en mer hjärtlig i ton i breven, allt eftersom åren går. Med tiden blir Helen Hanff personligen engagerad i varje anställd på Marks & co, inklusive deras familjer, grannar och vänner.

Tragiskt nog möts aldrig Helen Hanff och Frank Doel då denne avlider innan Helen Hanff hunnit besöka London, och efter chefinköparens död läggs antikvariatet ned. Men Helen får träffa alla de andra som hon brevväxlat med och i Hertiginnan av Bloomsbury Street berättar Hanff om sitt besök till London.

Brev till en bokhandel är en snabbläst och lättsam liten bok med hög feel-good-faktor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar