torsdag 1 december 2011

Tvillingsjälar

Jacqueline Wilson är en av Storbritanniens mest populära barn- och ungdomsbokförfattare. Boken Tvillingsjälar är en av hennes allra största succéer.

Jewel och India bor på varsin sida av stan, medan India bor i en stor villa i ett av de mer välbärgade områdena så lever Jewel med sin mamma, styvpappa Terry och styvsyskon i en lite mer ruffig del. Terry dricker och misshandlar Jewels mamma regelbundet. När Terry en dag låter misshandeln gå ut över Jewel får Jewels mormor nog och ser till att Jewel får bo hos henne istället. Jewel får en fristad hos sin mormor. I sin dagbok skriver Jewel att hon kan känna sig trygg där men trots att hon känner sig sviken av sin mamma saknar hon henne samtidigt.

Indias föräldrar jobbar ständigt, nya au pairer avlöser varandra i hemmet och India lyckas inte få några vänner i skolan. Hon tycker om sin pappa, men avskyr sin mamma som ständigt är på sin dotter med olika dieter och bantningskurer. India dövar sin ensamhet och sina känslor med mat, godis, att läsa om Anne Frank, hennes stora hjältinna, och att skriva dagbok.

Jewel och India träffas av en slump, men de känner genast att de är varandras tvillingsjälar och blir bästisar. När Jewels mamma tillsammans med Terry kommer för att hämta hem sin dotter rymmer Jewel. India hjälper henne genom att gömma henne på sin vind - det blir precis som i Anne Franks dagbok!

I vartannat kapitel skriver Jewel och India i sina dagböcker och läsaren får ta del av deras vardag med ensamhet, osäkerhet och hemligheter. Tjejernas olika levnadssituationer är gripande och känns trovärdiga och jag tror att jag hade fullständigt älskat den här boken när jag var i elva-, tolvårsåldern. Wilson slår an en ton som går hem hos tjejer i framför allt den här åldern, hon utgår från deras perspektiv och gestaltar sina karaktärer så att det känns väldigt äkta .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar