onsdag 8 februari 2012

The chosen one

Carol Lynch Williams har med The chosen one skrivit en gripande berättelse som utspelar sig i en isolerad religiös sekt. Sekten har skapat sitt egna samhälle mitt ute i ingenstans och samhället styrs med sträng hand av sektens ledare, Prophet Childs, och hans apostlar. Guds ord är lag och den som bryter mot bibelns ord eller säger emot sektens ledare eller apostlar straffas eller blir i värsta fall fördömda från sekten. Kyra bor med sin far, hans tre hustrur och sammanlagt tjugo syskon i tre husvagnar på sektens område. Trettonåriga Kyra är äldst av sina systrar och har därför nu blivit utvald - hon ska giftas bort med sin farbror och därmed bli hans sjunde hustru. Men Kyra som är en viljestark tjej vägrar lyda.

Kyra har alltid promenerat mycket och under sina promenader har hon kommit i kontakt med en bokbuss. Böcker är förbjudna i sekten och Kyra riskerar att bli straffad för att läsa annat än bibeln, men dragningen till böckerna är allt för stor. Mötet med böckerna får Kyra att börja inse att det liv hon och hennes familj lever kanske inte är Guds vilja, utan kanske snarare är profetens och hans apostlars vilja. Kyra börjar fantisera om att rymma, men hon vet att hennes familj då kommer att bli straffad och Kyra vill inte riskera att hennes närmaste utsätts för sektens repressalier. Samtidigt vet hon att hennes redan begränsade liv mer eller mindre kommer att ta slut om hon gifter sig med sin farbror. Priset är högt vad hon än väljer.

The chosen one är indelad i korta stycken som ger boken ett bra driv och gör dessutom texten läsvänlig. Som så många eländesberättelser är även denna fängslande men det är inte enbart förfasandet över sektens inflytande på dess medlemmar som ger berättelsen drivkraft. En förbjuden kärlekshistoria mellan Kyra och en pojke ger extra spänning och krydda till den här berättelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar