torsdag 9 februari 2012

Jellicoe Road

Melina Marchettas Jellicoe road är en av 2011 års mest hajpade böcker bland bokbloggar. Så många bokbloggare kan ju inte ha fel, tänkte jag, och högg förväntansfullt in på Jellicoe road. Efter blott 10-15 sidor var jag nära att ge upp. Jag förstod ingenting och kände verkligen inte för att fortsätta. Jag blev tvungen att gå tillbaka till olika blogginlägg om boken för att kolla vad det nu var som skulle vara så speciellt med den. Johanna L på Bokhora uppmanar i sitt inlägg att ta sig förbi de första 40-50 sidorna - och sen sätter hela historian fart. Och tack Johanna, det stämmer. När jag väl kommit över spärren med de första sidorna så blev jag helt uppslukad.

Taylor Markham lämnas, vid 11 års ålder, ensam utanför ett Seveneleven på Jellicoe road av sin drogmissbrukande mamma. En kvinna vid namn Hannah tar hand om Taylor och hon blir placerad på internatskolan på Jellicoe road. Vid 14 års ålder rymmer Taylor för att försöka leta rätt på sin mamma. Hon slår följe med en kille, som också är på rymmen från sin skola, men när de nästan nått fram till Sydney spåras de upp av en mystisk brigadgeneral och Taylor får återvända till Jellicoe Road utan att ha funnit sin mor.

Nu har Taylor blivit 17 år och hon har motvilligt gått med på att vara ledare för skolans hemliga rörelse som varje år deltar i ett krig mot två andra skolor. Förutom skolan på Jellicoe road så deltar Townies, det vill säga de som går i skolan inne i Jellicoe, och Cadets, militärskolan som under ett par veckor varje år håller sina militärövningar utanför Jellicoe Road. Detta krig, som är ett territoriellt krig om området kring Jellicoe road, har hållit på så länge någon kan minnas och varar endast de få veckor som militärskolan är på plats, men tas på fullaste allvar av alla deltagare. Gisslantagning, hemliga pakter och allianser är bara en liten del i den ibland rent fysiskt våldsamma krigföringen. Det som gör allting så mycket mer komplicerat det här året för Taylors del, är inte bara att hon själv blivit utsedd till att leda sin skola, utan att The Cadets ledare det här året heter Jonah Griggs. Jonah är ingen mindre än killen som Taylor tre år tidigare rymde tillsammans med, och mellan de båda finns en spänning så tät att den nästan går att ta på.

Men Taylor har inte bara kriget och distraktionen som närvaron av Jonah innebär, att tänka på. Hannah, Taylors enda fasta punkt i tillvaron, och den enda vuxna person hon litar på har försvunnit och det enda Hannah har lämnat efter sig är en roman hon skriver på. Romanen handlar om fem ungdomar och utspelar sig på Jellicoe road. Men manuset till romanen är i oordning och Taylor vet inte vad som är början eller vad som är slut utan måste själv lägga pusslet för att få en hel berättelse. Och det Hannah skriver om har på mer än ett sätt med Taylors eget liv att göra, både vad gäller Taylors förflutna men också vad gäller hennes framtid.

Jellicoe road är som sagt lite (eller till och med mycket) rörig i början, speciellt eftersom läsaren får följa två parallella berättelser, dels Taylors berättelse och dels berättelsen i Hannahs roman. Jellicoe är smart skriven och kräver en del i uppmärksamhet av sin läsare, men åter igen - tar man sig bara förbi de första 40 sidorna så kommer man inte vilja sluta läsa, för det här är en bok att bli förälskad i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar