måndag 27 februari 2012

Liten parlör för älskande

David Levithan tillhör verkligen en av mina favoritförfattare, jag älskar hans smarta formuleringar och språk som ibland kommer så nära poesin. Vanligtvis brukar Levithan skriva ungdomsböcker, på egen hand eller i samarbete med Rachel Cohn eller John Green, men Liten parlör för älskande är klassad som "vuxenbok" och behandlar i korta avsnitt ett kärleksförhållandes många sidor.


En man och en kvinna träffas på nätet och ett förhållande inleds. Utifrån mannens perspektiv får läsaren följa deras gemensamma historia under ett par år, från första träffen, samboskap och lycka till vardag och snedsteg. Boken är upplagd som en ordbok, där varje sida har sitt ord som beskriver eller förklarar någon aspekt av parets förhållande och ger läsaren, i en icke-kronologisk ordning, glimtar och inblick i olika skeenden av deras relation. Som tur är har översättaren låtit de engelska glosorna vara och istället bara kompletterat med en svensk översättning, vilket gör att man också får sig en liten språklektion på köpet.

Liten parlör för älskande är vacker, full av insikter och känslor och erbjuder många igenkänningssituationer. Detta är en bok som man kan läsa om och om igen, från pärm till pärm, eller om man så vill, ett ord om dagen.

3 kommentarer:

 1. Så intressant att du läste den så! För mig är det "självklart" att boken handlar om två killar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderade också över om det kunde vara två män! Levithan skriver ju gärna om gaypar och det är ju faktiskt inte helt självklart vilka det handlar om, men jag fick bilden av en man och en kvinna när jag läste. Kanske ett smart drag av Levithan att låta läsaren själv tolka vilka huvudpersonerna är så att man därmed själv kan välja hur man vill identifiera sig med dem.

   Radera
 2. Tänkte också att det var två killar först men sen så stod det faktiskt "hon" i ett kapitel så var nog ett hetropar konstigt/ ovanligt (för Levithan) nog ändå nog =)

  SvaraRadera