tisdag 27 mars 2012

Tigern

Kate DiCamillo har skrivit en rad fantastiskt fina och sagolika böcker. Edward Tulane's fantastiska resa tillhör till exempel en av mina favoriter. Tigern riktar sig till mellanåldern och tar upp svåra ämnen som sorg, saknad och förlust.

Rob och hans pappa har nyligen flyttat till Florida där pappan fått jobb på ett motel, där de också bor. Rob försöker att inte minnas sin mamma som gått bort i cancer, men saknaden är ändå påtaglig. Det är Robs pappa som inte vill minnas och därför pratar far och son inte om Robs mamma, än mindre om sorgen och saknaden. Rob har, som han själv säger, därför packat ner alla känslor i en väska och stoppat undan den. Rob känner sig ensam på motellet och i skolan har han blivit offer för två översittartyper som tar varje tillfälle i akt att mobba honom. Dessutom plågas han alltsedan moderns död av kliande eksem på sina ben. En morgon när han planlöst strövar omkring i skogen bakom motellet, i hopp om att gå vilse eller kanske bli uppäten av en björn så att han ska slippa behöva gå till skolan igen, upptäcker han en tiger. En livs levande tiger i en bur. Mitt ute i skogen. Men precis som med sina känslor håller han tigern för sig själv och berättar inte för någon om sin otroliga upptäckt.

Samma morgon som Rob upptäcker tigern kliver en ny tjej på skolbussen. Sixtine, döpt efter sixtinska kapellet, går klädd i fina rosa klänningar. För detta blir hon mobbad men istället för att som Rob försöka att inte bry sig och låtsas som att det regnar är Sixtine mer utåtagerande och inte rädd för att slå tillbaka och ge igen på de som retar henne. För Rob berättar Sixtine om hur hon saknar sin pappa som stuckit med sekreteraren. Rob vill gärna att Sixtine och han ska bli vänner, men för att Sixtine ska acceptera honom måste han också släppa ut sina hemligheter och de känslor han håller gömda. Till slut berättar Rob i alla fall om tigern i skogen och Sixtine blir eld och lågor. Hon vill släppa ut tigern, men Rob är mer osäker. Är det rätt att släppa ut tigern ur sin bur?

William Blakes dikt Tigern ("Tyger tyger, burning bright/ in the forrest of the night") har inspirerat DiCamillo och strofer ur dikten citeras och återkommer ständigt i berättelsen. Tigern är en enkel och rak berättelse som ändå rymmer många bottnar och är fylld av symboler och metaforer. Trots den vemodiga och sorgsna stämningen i boken anar man ändå framåtblickande och hoppfullhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar