söndag 15 april 2012

De hemlösas stad

Annika Luther har skrivit denna Helsingforsdystopi som utspelar sig ca år 2050. De hemlösas stad skildrar en framtid där klimatförändringar har fått havsytan att stiga flera meter, städer har blivit ödelagda och vattenmassorna har tvingat jordens befolkning till massförflyttningar. Femtonåriga Lilja var endast ett par månader gammal när hon tillsammans med sina föräldrar år 2035 blev evakuerad från Helsingfors till Jyväskylä, som numera är Finlands huvudstad.

I Jyväskylä lever folket ett övervakat och från omvärlden rätt så isolerat liv. Lilja har flera gånger utan resultat försökt övertala sina föräldrar att flytta från det tråkiga och förutsägbara Jyväskylä, gärna tillbaka till Helsingfors, och hon kan inte acceptera när föräldrarna gång på gång berättar att den forna huvudstaden är helt ödelagd. Hon är säker på att hennes faster Sassa, som blev kvar i Helsingfors vid evakueringen, fortfarande finns vid liv och lever i staden. När Lilja efter att i smyg tittat på sina föräldrars gamla foton börjar Lilja ana att hennes mamma och pappa döljer stora hemligheter för henne. Lilja rymmer hemifrån och tar sig till Helsingfors för att leta upp sin faster som hon är övertygad fortfarande befinner sig vid liv.

Men Helsingfors, så som Lilja känner staden från gamla foton, finns inte längre. Däremot är staden inte övergiven. Numera befolkas Halsingih, som staden nu kallas, av klimatflyktingar som flytt från Asien och vars kulturer och seder redan hunnit sätta sin prägel på den tidigare finska huvudstaden. Lilja tas om hand av en indisk familj och får lära sig att leva ett helt nytt liv än det hon tidigare varit van vid.

För att utge sig för att vara en dystopi, så är jag inte så imponerad. Jag vill ha mer elände och domedagsprofetior! Annika Luther skriver också i sitt efterord att hon är mer intresserad av det som händer efter katastrofen snarare än katastrofen i sig. Och det märks i De hemlösas stad. Istället för en roman där de dystopiska inslagen står i centrum är det snarare Liljas sökande efter svar och efter sin identitet som är det viktiga, samtidigt som Luther poängterar människans förmåga till att anpassa sig och börja om på nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar