torsdag 12 april 2012

Krigarprinsessans hemlighet

Halo flyter som spädbarn iland på en strand där hon hittas av de vänliga kentaurerna. De adopterar flickan och Halo växer upp som medlem i en kentaurfamilj med sin kentaurbror Arko som bästa vän. Det enda som minner Halo om sitt ursprung är en uggla om halsen och en besynnerlig tatuering i pannan och även om hennes barndom är nog så lycklig så önskar hon att hon visste mer om sina föräldrar och om människorna.

Eftersom kentaurerna, av skäl som går långt bak i historien, undviker all kontakt med människor dröjer det ända tills Halo är i tolvårsåldern då hon möter människor för första gången. Mötet slutar dock olyckligt med att Halo tillfångatas och riskerar att bli såld som slav. Hos människorna inser hon ganska snabbt att det inte är helt enkelt att på egen hand ta sig runt som flicka. Halo kapar därför sitt hår och klär sig i pojkkläder för att obehindrat kunna färdas på egen hand. Men trots sin strävan om att återvända kommer Halo bara längre och längre bort från sin kentaurfamilj och till slut tillfångatas hon av spartanerna och förs till Sparta som slav. Hos spartanerna växer sig Halos önskan om att få veta var hon själv kommer från allt starkare och tack vare självaste Oraklet i Delphi kommer Halo närmare sanningen om sitt ursprung. Men det Oraklet avslöjar innebär samtidigt en brytning med den enda människan som Halo håller av.

Krigarprinsessans hemlighet av författarduon Zizou Corder är en äventyrlig bok som speciellt kan passa den historieintresserade. Jag gillar skarpt att författarna placerat faktiska historiska händelser och personer i denna fiktiva berättelse om Halo. Boken är full av hänvisningar till den grekiska mytologin och den antika historien och även om man inte måste ha ett intresse för den antika historien eller mytologin, så tror jag att det kan underlätta. Det ges en del ordförklaringar längst bak i boken, men vissa ord förklaras inte alls, vilket förvånar mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar