lördag 7 april 2012

Någons hjälte

Någons hjälte av Mårten Sandén är en humoristiskt skriven bok om den där killen som man aldrig riktigt lägger märke till, men som visar sig vara en äkta hjälte. Viktor Stenmark går i 6:an och är en ganska så osynlig kille på skolan. Men han drömmer om att få stå på scen och visa sina trollerikonster för hela skolan, kanske redan på skolans stjärnkabaré om någon vecka. Men det kommer aldrig att hända. Han kommer aldrig att våga, och skulle han nu våga, så hade ändå hela skolan skrattat ut honom. Men ibland inträffar det mest osannolika som gör att händelseutvecklingen tar en helt annan väg än vad man trott från början. Och allt börjar med att Viktor uppträder på ett barnkalas.

Framträdandet är ett kapitel för sig. Det visar sig nämligen att han ska uppträda på ingen mindre än snygga Lina i 7D's lillasysters kalas. Och givetvis sitter Lina i publiken. Mer pinsamt kan det ju inte bli! Viktor genomför sina trollkonster som i ett töcken och han är i princip beredd på att gå i exil efter vad han tror är en totalt misslyckad föreställning. Men Lina öser beröm över honom och försöker istället övertala honom om att vara med på kabarén. Viktor vet inte riktigt om Lina skojar med honom, men hon verkar ju uppriktigt imponerad. Viktor, som fortfarande känner sig omtöcknad efter sin show och Linas berömmande ord, börjar byta om från sina trollkarlskläder och inser till sin förskräckelse att pinsamheterna inte är över än. Han har råkat få med sig sin storasyster Gabbis inlines och kläder istället för sina egna. Så iklädd en tight silvrig dräkt, trollkarlscape och Gabbis trosor utanpå dräkten för att inte frysa snoppen av sig, tvingas Viktor susa hemåt på syrrans inlines. För säkerhets skull tar han vägen genom Klockbergsskogen för att slippa stöta ihop med någon han känner. Men tack vare omvägen genom skogen lyckas Viktor istället stoppa ett våldtäktsförsök och därmed få både tv och tidningar att vallfärdas till stan. Men ingen kan ana att den mystiske hjälten faktiskt är Viktor. Utom möjligtvis snygga Lina i 7D. Och Lina får gärna tro att Viktor är en superhjälte.

Det är väldigt roligt att läsa om alla pinsamheter som stackars Viktor utsätts för, men tack vare alla fadäser växer Viktors självförtroende och han får möjlighet att faktiskt bli någons hjälte. Det här är en rolig bok med en bra story, men jag gillar verkligen inte bokomslaget som jag bara tycker känns alldeles för barnsligt för innehållet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar