fredag 6 april 2012

Badhuskrisen

Ann Caroline Håkans Badhuskrisen är första boken i serien Mitt livsfarliga liv som handlar om Juni som precis börjat tvåan. Juni är en helt vanlig åttaåring, men med en stor hemlighet. Juni kan nämligen inte simma. Snart ska klassen börja gå i simskola och då kommer hela hemligheten att avslöjas, något som Juni oroar sig väldigt mycket för. I Badhuskrisen får läsaren följa med nedräkningen till Dagen D, dagen då klassen ska till badhuset, dagen då Junis liv kommer att ta slut.

Nu råkar det vara så att det inte bara är det här med simningen som Juni våndas över. Redan nu är det en kille i klassen, Jonah, som är på henne och retas extra mycket och det lär ju knappast bli bättre när han fattar att Juni dessutom är värdelös på det här med att simma. Och för att få vara med de andra tjejerna i klassen har Juni råkat säga att hon har ett marsvin, fast det inte alls är sant, och nu måste hon på nåt sätt försöka slingra sig ur denna lilla lögn. Och snart är det dags för utvecklingssamtal med fröken och hennes föräldrar. Hur ska det gå? Det går ju inte alls så bra för Juni i skolan som hon själv påstått för sina föräldrar. Vad kommer de att säga när fröken berättar sanningen? Vojne, vojne!

Juni brottas med högst normala och vanliga rädslor och bekymmer och Badhuskrisen skildrar roligt och pricksäkert alla Junis våndor. Håkans gör ett bra jobb med att ge liv åt Junis osäkerhetskänslor, utan att, humorn till trots, förminska eller trivialisera hennes oro. Och i slutändan börjar det som varit tydligt för läsaren, att gå upp även för Juni, nämligen att saker och ting kanske inte alltid är fullt så farliga eller jobbiga som man själv inbillar sig. Ibland blir det faktiskt ingen höna av fjädern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar