torsdag 5 april 2012

Ika & Ibsen

Gillar man roliga böcker så ska man definitivt läsa böckerna om Ika och Ibsen av Mikael Engström och Helena Willis. Ika och Ibsen är bästa kompisar som bor på samma gata och går i samma klass, visserligen bara i ettan, men ändå. I böckerna får vi också träffa Ikas störiga lillebror mini-damp och Hassan, skolans uppfinnande och smått galna vaktmästare som bor i källaren.

I tredje boken om Ika & Ibsen, Frankensteins katt, har Blomtantens katt sprungit bort och då kattens matte utlovat en hittelön så tar Ika och Ibsen på sig uppgiften att leta upp katten. De går grundligt tillväga, knackar dörr, sätter upp lappar och genomsöker skrottippen där en ilsken hund håller vakt. Men inte minsta spår av katten går att finna. Tänk om katten är död? I så fall kanske Hassan kan hjälpa dem. Hassan håller just nu på att försöka uppfinna evigt liv och han skulle med sina manicker och apparater kunna väcka liv i katten. Precis som Frankenstein gjorde med sitt monster!

Engström blandar knasigt, knäppt och roligt med allvar och ämnen som kan locka till vidare diskussioner, varför Ika & Ibsen borde funka väl som högläsningsböcker. Engström viker inte heller för att använda krångliga ord och nybörjarläsaren får se upp så att han eller hon inte hakar upp sig och fastnar.

De två första böckerna om Ika & Ibsen heter Onda ögat och Bomber och kvantskutt och bjuder även de på en salig blandning av smått och stort, allvar och knasigheter.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar