onsdag 2 maj 2012

Varma kroppar

Varma kroppar är Isaac Marions debutroman, en zombieutvecklingsroman som, hur otroligt det än låter, ger en väldigt sympatisk och animerad bild av en levande död.

R är bara en av många som drabbats av smittan som dragit över hela världen. Det mänskliga samhället är blott en spillra av vad det tidigare har varit och städer och byar är numera övergivna. Medan de Levande lever i ständig skräck och kämpar för sin överlevnad, så lever R tillsammans med många andra zombier, ostört på den övergivna flygplatsen som de lämnar endast när de behöver skaffa föda. Zombiernas tillvaro på flygplatsen är annars spänningslös och den mesta tiden går åt till att driva omkring eller stå och stirra. R, som inte vet hur länge han varit en zombie saknar allra mest att inte veta vem han är och att inte ha ett språk. Men genom att äta människors hjärnor kan zombierna få en glimt av livet och en förnimmelse av att vara levande igen och när R sätter tänderna i den unge Perry Kelvin återupplever han scener ur dennes liv och övertar också kärleken till Perrys flickvän Julie.

De starka känslorna ger R en mening och ett mål, han vill beskydda Julie från de andra zombierna och för att fösäkra sig om att hon ska överleva tar R med sig Julie till flygplatsen. Förändringen hos R är något helt nytt och Julie vågar efter ett tag börja lita på zombien som håller henne fången och sakta börjar en vänskap växa fram mellan Levande och Död.

Det kan tyckas vara svårt för en författare att ge liv åt en icke-tänkande varelse som R och till en början är också skildringarna rätt styltiga och stapplande, men i takt med att R förändras och utvecklas blir även beskrivningarna och språket mer livfullt. Varma kroppar är stundom väldigt blodigt och detaljerat skildrat, men Marion lyckas lägga så pass stor känsla och liv i zombien R att de blodiga och slabbiga partierna varken blir för okänsliga eller våldsvältrande.

Varma kroppar har gjort stor succé i USA och läsarrescensioner har hyllat boken som även spelats in som film (kolla imdb.com) med bland andra John Malkovich och Nicholas Hoult i rollistan. Filmen har premiär i USA i februari 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar