onsdag 20 juni 2012

Kriget kommer!

Torsten Bengtssons Kriget kommer! utspelar sig i en mindre ort vid den skånska kusten kring 1941-1942. Danmark och Norge ockuperas av tyskarna och plötsligt känns kriget närmare än nånsin. Sverige håller sig dock utanför, även om man tillåter tyska soldater att ta tåget genom Sverige till Norge.

Femtonårige Olofs pappa är fiskare och Olof följer ofta med sin far ut på båten. Efter att tyskarna ockuperat Danmark vågar sig Olofs far inte lika långt ut i Öresund, dels på grund av tyskarna som patrullerar vattnen utanför Danmark, men också på grund av de minor som lagts ut i Öresund. Trots detta är det full fart på smuggeltrafiken mellan Danmark och Sverige. Olofs far är inte inblandad, men det är däremot Larsson. Larsson är styvpappa till Nisse, Olofs bästa kompis, och när Nisse under en smuggelfärd råkar illa ut får Olof ta Nisses plats. Larsson ska hjälpa en judisk man att fly från Köpenhamn och det är ett mycket farligt uppdrag med livet som insats.

Bengtsson lyckas på få sidor göra ett nedslag i den svenska historien och ger en tidstypisk bild av Sverige under det tidiga 1940-talet med ransoneringskuponger, gasmasksövningar i skolan och en ständig oro över krigets inte allt för avlägsna närvaro. Till och med att alla svenskar inte var emot tyskarna och att människosmugglarnas insats av en del ansågs profitera på de hårt utsatta judarna får Bengtsson med i denna historiska skildring. Kriget kommer! är en enkel men dock mycket läsvärd bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar