fredag 13 juli 2012

Den gröna cirkeln

En fortsättning på Stefan Castas Den gröna cirkeln som vann Barnens romanpris 2010 väntas ju i höst. Det kan bli intressant och jag hoppas på att fortsättningen som fått titeln Under tiden ger svar på både en och annan fråga som lämnades obesvarad i Den gröna cirkeln.

Den gröna cirkeln utspelar sig troligtvis i en rätt så snar framtiden. Klimatförändringar har gjort att naturen ändrats drastiskt, blommor växer inte längre, fåglar finns knappt och vädret har förändrats radikalt. Skyfall, stormar och översvämningar är vardagsmat. Handlingen kretsar kring Judit, Daniel, Gabriel och Dinah, fyra ungdomar på en kulturskola som en dag bildar en sluten klubb som de kallar Den gröna cirkeln. Klubben är till för dem som är lite annorlunda och som vill något annat, lite mer än alla andra. Men man har knappt hunnit bilda klubben förrän ungdomarna försvinner spårlöst. Judit, är vår berättarröst och redan i inledningen så står det att läsa att den här berättelsen är en rekonstruktion efter bland annat Judits dagbok som man hittade i efterhand.

Detta är vad som händer: En oväderskväll sitter den nybildade klubben på ett trädäck som sliter sig loss från huset det är förankrat i och de fyra ungdomarna sveps iväg med däcket i översvämningsfloden. Efter att ha befunnit sig på öppet hav i flera dygn kommer så ungdomarna till land igen. Där är det nästintill öde så när som på otäcka fåglar, naturen är karg och öde och ständiga regn förvandlar landskapet till en stinkande lervälling. Ungdomarna vågar till slut lämna stranden och bege sig inåt land där de finner en övergiven gård. Men det är något oerhört märkligt med det här stället. I köket sitter en familj som förstenade runt ett köksbord, en mamma, en pappa, två systrar och en katt och en hund finns där. Till en början tror man att familjen är döda, men när de undersöker familjen närmre ser de att de nog ändå inte kan vara helt döda. Ungdomarna vågar knappt befinna sig i samma rum som familjen, men de vågar å andra sidan inte heller lämna huset eftersom det är det enda skydd från ovädret de kunnat hitta. Till råga på allt så verkar det som att någon smyger på dem om nätterna.

Vart ungdomarna egentligen hamnar efter att ha svepts iväg är väldigt tolkningsbart och mycket i berättelsen ter sig väldigt surrealistiskt. Den gröna cirkeln är en rätt kuslig och ganska märklig historia men ändå intressant på sitt sätt. De fyra ungdomarna antyds i inledningen vara särskoleelever, något jag glömde bort under min läsning, men som i efterhand förklarade en del av ungdomarnas ibland märkliga eller ohämmade ageranden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar