måndag 2 juli 2012

Familjen Monstersson

Mats Wänblad och Pelle Forshed ligger bakom de söta och roliga börja-läsa-böckerna om familjen Monstersson. Tre böcker om Ebba och Boris har hittills givits ut och för min del får det gärna komma fler böcker.

Berättelserna leker med våra fördomar vilket bjuder på komiska överraskningar i böckerna. Läsaren utgår från att något ska vara läskigt, men så vänder man på sidan och reaktionerna hos karaktärerna är nåt helt annat. I Min vän Boris till exempel, som är första boken, lär Ebba känna Boris. När hon vill att han ska vara med och sparka boll med hennes tjejkompisar reagerar de med att säga att det inte går, och här förväntar man sig att Ebbas kompisar ska peka på att Boris ju faktiskt är ett monster, men istället blir den överraskande anledningen till deras opponering att Boris ju är en pojke! Och i den senaste Ett monster sover över, i vilken Boris ska sova över hos Ebba, så har Boris med sig sin stora vargliknande monsterhund Mysis. Men han får inte komma in i Ebbas hus, för hennes pappa är ju allergisk, och inte alls rädd som man skulle kunna tro.

Böckerna har läsvänlig layout och blandar vanlig text med pratbubblor i versaler. Illustrationerna är snygga i lite dovare färger som förmedlar en lite kuslig stämning men som samspelar väl med de komiska berättelserna. Familjen Monstersson-böckerna är söta och roliga och jag blir på väldigt gott humör av att läsa dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar