måndag 9 juli 2012

Höstens se-fram-emot

svb.se
Svensk bokhandels stora katalog över kommande bokutgivningar är en guldgruva att läsa i om man vill veta hur man ska lägga upp sin läsning under våren, sommaren, eller som i det här fallet - hösten. Men är det inte ett särdeles magert utbud bland barn- och ungdomsböckerna i år? Eller börjar jag bli kräsen? De böcker jag ser fram emot mest är:

Ursula Poznanski, Saeculum. Tyckte ju Erebos var rysligt spännande så det är klart att jag är nyfiken på att se vad denna österrikiska författare mer kan åstadkomma, även om jag är osäker på om handlingen i Saeculum verkligen kommer att tilltala mig. Rollspel handlar det om.


Katarina Genar, Den magiska kappan. En berättelse i bästa Maria Gripe-stil låter ju alltid lovande. Livia får en kappa i 11-års present. Den är begagnad, men det syns knappt och varje gång Livia tar på sig kappan känner hon att det är något speciellt med den. Men vem kan ha ägt kappan tidigare?


Harald Rosenlöw Eeg, Ska bara dö först. Fem ungdomar råkar ut för en tunnelbaneolycka, skadas och blir instängda i tunnelbanevagnen. Men vad är det egentligen som har hänt? Finns det fler överlevande? Och räknas de själva som överlevande eller är de egentligen döda? Beskrivningen låter riktigt spännande och tankeväckande.


Jay Asher & Carolyn Mackler, Personer du kanske känner beskrivs som en humoristisk tidsresa med en kärlekshistoria som låter huvudpersonerna bekanta sig med facebook - innan facebook ens fanns, och genom sina facebook-konton kan huvudpersonerna få en glimt av sin egen framtid. Men frågan är om de verkligen gillar det de ser.

Viveka Sjögren, Himmel över Hassela handlar om Kalle som fastnat i Hassela med mamma och småsyskon efter att mamma flyttade dit efter att hon träffat en kille. Förhållandet tog slut och sen har familjen bara blivit kvar. När det händer något i skolan är Kalle ofta inblandad, vare sig det gäller slagsmål eller saker som går sönder. Så får Kalle sin diagnos, en bokstavskombination, som för Kalle varken gör till eller från.

Och lite nyfiken på Stefan Castas Under tiden är jag nog också. Boken tycks vara en fristående fortsättning på den dystopiska Den gröna cirkeln som vann Barnens romanpris 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar