söndag 21 oktober 2012

Halvdan Viking

Martin Widmarks nya serie om Halvdan Viking har hittills kommit ut i två böcker, Hövdingens bägare och Främlingens grav. Åtminstone tre böcker till är planerade, där nästa, Vargens hjärta, ska komma ut i januari 2013.

Halvdan Viking bor i vikingabyn Östbyn. Där har han fått bli kvar medan hans far är ute på vikingatåg. Halvdan skulle egentligen ha följt med, om det inte vore för att han skadade sin fot precis innan man skulle avsegla. Så nu bor Halvdan hos Björn Smed och hjälper honom med lite av varje. Halvdan är liten och så haltar han förskräckligt sedan han skadade sin fot, men han är en hejare på att skalda. Och sånt gillar vikingarna.

På andra sidan floden om Östbyn ligger Västbyn. I Västbyn  tror man inte längre på Oden och de andra asagudarna. Istället tror man på Jesus och istället för en hövding har man en kung. Sedan länge råder det osämja mellan de två byarna, men plötsligt en dag kommer det bud till Östbyns hövding Ragnar Drakdödare, från Västbyns kung Alarik. Och han utmanar grannbyn i en rad listiga tävlingar. Och det är just detta som vi får läsa om i Hövdingens bägare. Halvdan får följa med hövdingen och hans fru, Frida, till Västbyn där utmaningarna ska antas. Men Halvdan får av Meia, en flicka i Västbyn, veta att kung Alarik inte har helt rent mjöl i påsen. Halvdan måste se till att hjälpa Hövding Ragnar att vinna utmaningen.

I bok två, Främlingens grav, berättar Björn Smed om främlingen som kom till byn för längesedan och som grävde ner en skatt, men ingen vet exakt var skatten grävdes ner, och främlingen återfanns död dagen därpå. Halvdan smyger en natt iväg till gravfältet där skatten påstås finnas. Men just denna natt är det fler som söker efter skatten och Halvdan tas tillfånga och förs till Asta, en grym kvinnlig vikingahövding som också är ute efter skatten. Hon ligger nu med alla sina vikingaskepp utanför kusten och bara väntar på att få anfalla byarna. Halvdan måste alltså finna främlingens skatt för att förhindra Astas förödelse.

Widmark har hämtat inspiration från Frans G Bengtsson, det är mustiga rövarhistorier och baksidestexten till Halvdan Viking-böckerna säljer också in berättelserna som "Röde Orm - för barn". Vikingarna beskrivs som riktigt skitiga och grova-i-munnen-aktiga typer, och Widmark skönskriver inte direkt vikingarnas uppträdande och förehavanden. Böckernas illustrationer hjälper sitt till med att ge läsaren en uppfattning om det skitiga och ibland grymma vikingalivet. Layouten är noggrant genomarbetad och de snygga illustrationer står Mats Vänehem för som också är arkeolog i botten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar