onsdag 10 oktober 2012

Somrigt och sorgligt

Hedda älskar att hälsa på mormor och hunden Rufsen som bor på en gård på landet med massor av djur. Heddas mormor är veterinär och tar hand om sjuka djur. När mormor är på sjukbesök får Hedda hjälpa till, för när Hedda blir stor ska hon också bli veterinär och då kan Hedda och mormor fortsätta att jobba ihop.

Sommaren efter ettan ska Hedda tillbringa hos mormor, det kommer bara att vara de två och det kommer att bli den bästa sommaren någonsin! Förutom att bada och rida och hjälpa en skadad trast och ligga och lyssna på mormors berättelser om kvällarna innan hon somnar, så får Hedda som vanligt följa med på sjukbesöken och hjälpa mormor på gården. Mormor blir trött så fort och Hedda får hjälpa till ännu mer än vad hon brukar, men det känns bara roligt och ansvarsfullt att mata och räkna fåren, plocka ägg och se till Rufsen och kattungarna.

Det gäller att passa på att ta vara på tillfällena medan man kan säger mormor hela tiden, och som läsare anar man att allt inte står rätt till med mormor som bara är så ofantligt trött så att hon hela tiden måste lägga sig och vila och inte ens orkar bada när de är på stranden. Till slut anar också Hedda att något är fel och frågar mormor. När mormor berättar att hon är sjuk och inte kommer att finnas med när Hedda växer upp, att hon faktiskt inte kommer att finnas med alls länge till, väller en våg av känslor över Hedda. Hon blir arg och besviken och ledsen, men hon väljer sen att stanna hos mormor och låta sommaren bli just så fantastisk som hon tänkt från början. Hedda och mormor trär halsband av pärlor som får representera fina minnen och som Hedda kan bära med sig även när mormor inte finns där.

Med sig av fröken har Hedda fått en bok som hon ska skriva i om sin sommar, och det gör Hedda också, och det är denna som blir Heddas bok. Boken blir liksom pärlorna hon trär på sitt halsband också ett sätt för Hedda att hantera sorgen över mormors sjukdom, och sedan också hennes bortgång.

Lin Hallberg har med Heddas bok gjort en fantastiskt fin och somrig bok som på samma gång är väldigt klok och sorglig. Också layouten är fin med vackra illustrationer och varje kapitel har sin egen inramning med blommor eller snäckor eller löv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar