torsdag 15 november 2012

Farsta Fritt Fall

Ulrika Lidbo debuterade 2009 med Decembergatans hungriga andar, en bok som gjorde stort intryck på mig. Hennes andra roman Farsta Fritt Fall lämnade inte samma bestående intryck hos mig, men även denna är en riktigt välskriven och engagerande berättelse.

Henrika är uppvuxen i Lund. Hon kommer från en akademisk familj och har alltid varit den där duktiga flickan som gjort bra ifrån sig på prov och arbeten i skolan. När gymnasiet nu ska börja så har Henrika och hennes bästa kompis Nettis lovat varandra, att de inte längre bara ska vara smarta. De ska vara smarta och roliga, vilket innebär att de ska hitta på grejer, gå på fester, hångla med killar och allt annat de hittills har missat.

Men av de planerna blir det inget av när Henrika måste flytta från Lund till Farsta efter att hennes pappa, som fått en hjärtinfarkt, blivit erbjuden inre tjänst här. Henrika får alltså istället kämpa med den otacksamma uppgiften att inte bara försöka smälta in i en ny klass, utan även i en ny stad där hon inte känner någon. Och det visar sig inte vara så lätt, för Farsta är så mycket tuffare och hårdare än trygga lilla Lund. Och Henrika passar inte riktigt in som pluggtönt som helst klär sig i secondhand-kläder och ecco-skor.

Mira, å andra sidan, kommer från en stökigare bakgrund, hon har nästan bara IG i betyg och det var nätt och jämnt att hon kom in på Hantverkarprogrammet. Hennes mamma är periodare och Mira, som får ta stort ansvar för sin mamma, flyr hemmet och ägnar dagarna åt att hänga på torget med sitt lilla halvkriminella gäng eller snatta, och på helgerna är det supa och festa som gäller. Men Mira är förbannat trött på sitt liv och de hon brukar hänga med. Hon vill egentligen komma bort från den här skiten, men det är svårt att bryta banden med gamla gänget och det är lika svårt att få mamma att rycka upp sig när hon är nere.

Mira och Henrika är alltså varandras totala motsatser. Men ett programövergripande projektarbete i skolan tvingar dem att samarbeta och detta samarbete känns till en början som dödsdömt, men deras möte med varandra påverkar dem i helt nya riktningar. Vi får växelvis följa Henrika, som saknar sin Nettis och livet i Lund och samtidigt försöker anpassa sig till den nya klasskompisarna, och Mira, som försöker anstränga sig att nå ett annat liv. Farsta Fritt Fall handlar om att våga och orka gå sin egen väg, men ger också en bild av ett svenskt samhälle med stora samhällsklyftor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar