söndag 25 november 2012

Vargarna i väggen

Neil Gaiman har än en gång samarbetat med illustratören Dean Mckean, som gjorde bilderna till Coraline. Vargarna i väggen innehåller, på sätt och vis, också en form av parallell värld som sitter i utrymmet mellan väggarna i huset där Lucy bor med sin familj.

Lucy hör ljud från väggarna i sitt rum. Det knarrar, kryper och knastrar, men Lucy vet vad det är som låter inuti väggarna i gamla hus. Det är vargarna i väggen. Men varken hennes mamma, pappa eller bror tror på eller hör det Lucy hör. De avfärdar det som skrämmer Lucy som livlig fantasi och försöker skämtsamt vifta bort hennes oro genom att berätta vad folk säger om vargar, nämligen att "När vargarna kommer ut ur väggen, då är det klippt!" Detta späder ju bara på Lucys oro, och en natt får hon bekräftat det hon hela tiden anat. Vargarna kommer ut ur väggen!


Vargarna i väggen är en mardrömslik berättelse, och som sådan väldigt läskig, även om Gaiman lättar upp med mycket humor. McKean har skapat sina illustrationer med bland annat nån form av kollage-teknik och bilderna är riktigt effektfulla. Jag trodde till en början att Vargarna i väggen var en bilderbok, men såg efter läsningen att boken klassats som hcg. Och det är klokt. För denna saga är definitivt inte för de minsta!

2 kommentarer:

  1. Jag har inte läst den än, bara satt den i nyhetshyllan. Och jag har varit rätt undrande över Hcg-stämpeln, men då fattar jag. Borde nog inte ens ha den bland bilderböckerna utan på skräckhyllan för skolbarnen i stället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, kanske det. Men, utan att avslöja något, så slutar boken väldigt humoristiskt. Fast innan dess så är det onekligen läskigt.

      Radera