söndag 23 december 2012

Familjen Bliss magiska bageri

Tänk dig att dina föräldrar äger ett bageri och att de kan baka de mest fantastiska kakorna, tårtorna och muffinsarna. Tänk också om dina föräldrar med hjälp av sina bakkonster skulle kunna bota sjukdomar, glömska och kärleksbekymmer. Det är precis vad Rosemarys föräldrar kan göra. De äger nämligen en kokbok, som gått i arv i familjen Bliss släkt i flera generationer, och denna kokbok är full av magi.

När Rosemarys föräldrar tvingas åka iväg för att baka bort en svår influensa i grannbyn med hjälp av mandelcroissanter, så får Rosemary ansvaret för att hålla ställningarna i bageriet och se till så att ingen, absolut ingen, inte ens hon själv, kommer i närheten av kokboken som finns inlåst bakom ett draperi i källaren. För Rosemary och hennes tre syskon är förbjudna att använda den magiska kokboken utan sina föräldrars närvaro.

Knappt har syskonen Bliss ens hunnit lägga märke till att deras föräldrar är iväg förrän en mystisk främling dyker upp i bageriet. Det är moster Lily, som visar sig vara väldigt intresserad av att lära känna sina syskonbarn och i synnerhet av att kika på den magiska kokboken. Rosemary och hennes syskon blir bländade av moster Lilys skönhet och godhet, och öppnar upp famnen för henne, liksom dörrarna in till bageriet, men Rosemary har en vag magkänsla som säger att man inte ska lita på moster Lily. Är hon verkligen så genomgod som hon säger sig vara? Och varför har mamma Bliss aldrig tidigare nämnt någon moster Lily? Veckan tillsammans med moster Lily blir minst sagt kaotisk och sätter Rosemarys lojalitet dels gentemot sina föräldrar och dels gentemot sina syskon på spel.

Kathryn Littlewood har med Familjen Bliss magiska bageri skapat en varm och härlig berättelse som man bli riktigt glad av att läsa. Det är fantasifullt, tokigt, mysigt och roligt på samma gång och all magi får mig att känna lite Harry Potter-känsla under läsningen (minus Voldemort och annat hemskt). Några slarvfel här och där i översättningen finns, men det stör inte nämnvärt. Slutet på Familjen Bliss magiska bageri hintar lite åt att det kan komma en fortsättning på det magiska bakandet och det får det gärna göra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar