torsdag 20 december 2012

Spökhistorier för de modiga mindre


Dan Höjer har skrivit flera läskiga spökhistorier tidigare, men tillsammans med Jonna Björnstjerna riktar han sig till de lite yngre barnen. Tre böcker har det hittills blivit; Den öde graven, Rida med döden och nu senast Vålnaden på vinden. Jag har läst den första och den sista.

Böckerna innehåller fyra korta historier, som ändå hinner skrämma upp rejält, mycket tack vare Jonna Björnstjernas effektfulla illustrationer som förhöjer den mysrysliga stämningen i böckerna. Både Den öde graven liksom Vålnaden på vinden innehåller läskiga och ruggiga berättelser som i och för sig slutar lyckligt, men som är kittlande ruskiga då barnen för det mesta undkommer spökena, gastarna eller vålnaderna med blotta förskräckelsen.

Titelberättelsen till Den öde graven handlar om Anna, som genar över kyrkogården och hittar en övervuxen grav. I graven vilar en annan Anna, död sedan länge och som försöker locka ner nyfikna barn i sin grav. Och titelberättelsen till Vålnaden på vinden utspelar sig i Spökhuset på Gröna Lund, där Maja och Jennie träffar på ett väldigt verklighetstroget spöke.

Speciellt läskig tycker jag Tandläkarskräck, som återfinns i Vålnaden på vinden, är. Stina ska åka tåg till sin pappa i Stockholm. På tåget sitter också en hel vagn tandläkare. Specialisttandläkare som gärna vill titta i Stinas mun... Inget att läsa för den med verklig tandläkarskräck och ingen av berättelserna bör läsas om man har lätt för att få mardrömmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar