tisdag 29 januari 2013

Fnissarnas hämnd

Fnissarnas hämnd av Roddy Doyle är en mycket liten bok, men denna lilla, lilla bok innehåller en mycket skojfrisk berättelse.

Fnissarna är små, små figurer som är superskickliga på att kamouflera sig. Och även om de mestadels är dolda för människor så kan du lita på att de finns där i din närhet. Allra minst då någon vuxen gör ett barn oförrätt. De är nämligen då Fnissarna utkräver sin skoningslösa hämnd. Och till sin hjälp har de en hund vid namn Rover. Och av denna Rover köper Fnissarna vissa kladdiga produkter som är synnerligen obehagliga att sätta ner foten i. Nog sagt.

Huvudberättelsen handlar om bröderna Macks pappa, som obefogat (nåja) håller på att kliva rakt ner i Fnissarnas hämnd, något som med alla medel måste stoppas innan det är för sent. Men läsaren kastas också hastigt in och ut ur små sidospår om bland annat hunden Rover, en mås, en kexfabrik och om Fnissarna själva, bara för att snabbt som attan åter kastas rakt in i huvudhandlingen: att stoppa Mister Mack från att kliva i det räliga hundbajset. 

En sida av mig tycker att det hela är rätt tramsigt, men en annan sida av mig sitter och fnissar och tycker att boken är riktigt underhållande. För även om bajshumor inte riktigt är min typ av humor, så har Roddy Doyle gjort en fnissig och originell kapitelbok. Fnissarnas hämnd är fyndig och kvick, totalt galen och rasande fartfylld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar