måndag 8 april 2013

Stickan

Det är mycket Tim Burton över Guy Bass Stickan. Här finns en sorgsen liten figur, den galnaste galna professorn och en skräckinjagande miljö i ett mörkt, stort kråkslott med ruskiga (dock inte så farliga) varelser. Men humorn i Stickan gör Guy Bass mörka lilla bok till en alldeles underbart charmig mysrysare.

I ett gammalt, ruskigt slott på berget ovanför Bökehåla lever den galnaste av alla galna professorer. Professorn ägnar dagar och nätter åt att skapa förfärliga skapelser; monster med nästan-liv. Varje ny skapelse är hans bästa någonsin, men så fort han är färdig med ett nytt nästan-liv, sätter han igång med nästa monster och har snabbt glömt bort sin senaste mest fantastiska skapelse.

Professorns första skapelse någonsin, Stickan, som också en gång var professorns bästa vän, är för länge sedan bortglömd. Men Stickan lever som en skugga i slottet och övervakar noga professorns arbete för att, vid behov, bota den senaste skapelsen från farligheter såsom människoätstörningar eller varulvsförbannelser. Stickan är nämligen livrädd för att professorns skapelser ska orsaka kravaller i Bökehåla och skrämma upp människorna så till den grad att en ilsken folkhop skulle riskera att storma slottet och ta den galna professorn ifrån Stickan.


Hittills har Stickan, med bravur, klarat sitt arbete med att hålla nyfikna eller upprörda människor borta från slottet. Men en dag kommer en kringresande freakshow till Bökehåla och när direktören, Fulbert Freakfinnare, får höra om slottet och vad som möjligen kan gömma sig innanför dess väggar, vädrar han succé! Ett slott fullt av monster och äckliga varelser är precis vad han behöver för att skaka liv i sin rätt så mediokra freakshow.

En av ramsorna i boken

Stickan är väldigt snabbläst, inte blott för den luftiga texten, utan också för att man så gärna vill fortsätta läsa
denna humoristiskt skrivna berättelse. Boken har en snygg layout med svartvita illustrationer och varje kapitel inleds med en ramsa eller liknande. Tydligen så har Guy Bass skrivit fler böcker som handlar om Stickan, men detta är den första som översatts till svenska. Jag ser gärna att fler av titlarna översätts och ges ut här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar