söndag 16 juni 2013

Känslan av ett slut

Känslan av ett slut av Julian Barnes växer efterhand som man förstår dess komplexitet. Boken fångade mig faktiskt inte alls inledningsvis, och jag fick ärligt talat tvinga mig till att läsa vidare. Som tur är så hintar baksidestexten om att något stort kommer att ske och det blir faktiskt mycket mer intressant efterhand som man får börja lägga pussel med Tonys minnesfragment och själv försöker förstå sig på exakt vad som hände för länge sen.

Boken hos adlibris eller bokus
Tony Webster är en relativt nybliven pensionär. Han trivs med sin lugna tillvaro; att träffa dottern och barnbarnen, och även om han inte längre lever tillsammans med dotterns mor, så har han en mycket god relation till sin före detta hustru. Tonys fridfulla pensionärsliv rubbas den dag då han får reda på att han testamenterats sin gamle ungdomskamrat Adrians dagbok, vilket i sig kanske inte höjer så många ögonbryn. Men den som testamenterar den till honom är ingen mindre än Adrians före detta flickväns mamma. Hur har hon kommit över dagboken? Och varför anser hon att han bör ha den?

Vi börjar från början. Under gymnasiet ingick Tony i ett sammansvetsat gäng om fyra killar. Adrian, den filosofiskt lagde och mest begåvade av dem, var den som sist kom med i gänget, och den som Tony, enligt honom själv, stod närmst. Under universitetstiden träffar Tony en flicka, Veronica, och de två blir ett par. Men förhållandet tar slut och Veronica börjar istället träffa Adrian. Tony blir upprörd, skriver ett mycket argt brev och säger upp vänskapen med både Veronica och Adrian. En kort tid därefter tar Adrian sitt liv.

Allt detta hände för så länge sen, men minnena från ungdomstiden vänder nu långsamt tillbaka. När Veronica vägrar överlämna dagboken till Tony kan han på sätt och vis förstå om hon inte har några högre tankar om honom, men han kan omöjligen förstå hennes tvära sätt och varför hon så envetet vägrar att lämna ifrån sig dagbok, den som nu rätteligen tillhör honom.

Det är skildringen av den mänskliga psykologin som är det intressanta med den här boken. Varför väljer man att lägga vissa saker på minnet, och är ens egen tolkning av det man upplevt alltid den rätta? Vad man minns och hur man minns något kan säga en hel del om hur man ser på sig själv och sin egen roll i det stora hela.

Julian Barnes tilldelades Bookerpriset 2011 för Känslan av ett slut och har av Daily Telegraph beskrivits som en psykologisk thriller. Psykologisk, ja. Men thriller? Nja. Visst blir det lite mer spännande efter ett tag, men inte bita-på-naglarna-spännande, utan det som får mig att läsa vidare är helt enkelt att jag vill få en förklaring till det mysterium som byggs upp under berättelsens gång.

2 kommentarer:

  1. Låter som en bok jag skulle gilla, bladvändare (till slut) men utan att jag behöver vara rädd för att sova på kvällen. Får skriva upp den på min att läsa lista

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men varning för att du kanske somnar efter de första sidorna om du läser på kvällen. Ganska seg inledningsvis.

      Radera