onsdag 2 oktober 2013

Den femte vågen

bl.a. adlibris eller bokus har boke
Den femte vågen är en bok helt i min smak! Mitt problem nu är bara att jag läste ut boken för flera veckor sedan. Jag känner fortfarande stor entusiasm när jag tänker på boken, men det är så svårt att skriva något bra och sammanhängande om man inte gör det medan minnet av boken finns färskt i huvudet. Jag ska dock ändå ge mig på ett försök att skriva ihop nån form av recension av Rick Yanceys mycket spännande dystopi.

Vem har inte sett en film där aliens invaderar jorden? Jag hade Independence day tydligt i tankarna när jag började läsa Den femte vågen. Det börjar nämligen med att ett stort rymdskepp lägger sig i omloppsbana kring jorden. Och där svävar det, liksom betraktande människornas förehavande. Nerifrån jorden försöker man så klart ta kontakt med dessa utomjordiska besökare, men får inte något som helst gensvar. Vad vill de där utomjordingarna egentligen? Har de verkligen kommit hela vägen till jorden utan att vilja interagera med oss som bor här? Nyfikenheten från människornas sida är stor, det pratas och snackas, läggs fram teorier och hypoteser om vilka de är och varför de har kommit. När man nerifrån jorden börjat vänja sig vid att se skeppet lysa likt en stjärna på himlen, långt, långt uppe, då sker första attacken. Första vågen kommer som en elektromagnetisk puls som slår ut all elektricitet. Med andra vågen sköljer tsunamis med sig städer, byar, djur och människor längs med kusterna. Tredje vågen för med sig pesten som tar död på de som haft turen att överleva första och andra vågen. Och de som haft oturen att överleva så här långt ska utrotas med den fjärde vågen: Tystarna.

Cassie och hennes lillebror Sam har klarat sig så här långt. Men när en militär räddningspatrull undsätter den grupp överlevande som Cassie och Sam sällat sig till, kommer de ifrån varandra. Militären säger sig bara ha plats att hämta upp de minsta barnen till att börja med och för att rädda sin bror tvingas Cassie överge honom. Men hon lovar honom dyrt och heligt att hon ska komma efter så snart hon kan.

Nu blir det inte så. För Cassie, tvingas fly, blir skadad och är nära att förfrysa men räddas av Evan, en kille som förlorat hela sin familj och som nu lever ensam i sitt barndomshem. Cassie, som är övertygad om att enda sättet att överleva är att hålla sig i rörelse och inte lita på någon annan än sig själv, är nu mer eller mindre beroende av den här killen, som hon absolut inte vet om hon kan lita på. Hon är dock fast besluten om att hon så snart hon kan, ska leta upp sin lillebror så att de kan vara tillsammans igen. Det har hon lovat honom.

Det är spännande så det förslår med sitt höga tempo och ödesmättade stämning! Och jag hoppar nästan till av spänning när Yancey plötsligt lägger in en twist som kastar omkull hela händelseförloppet när jag precis börjat känna mig säker på vart berättelsen är på väg. Det är helt enkelt väldigt svårt att lägga ifrån sig Den femte vågen. Boken hoppar mellan berättarperspektiven, dels följer vi Cassie, dels Sam och dessutom får vi lära känna och följa ytterligare ett par nyckelpersoner. Jag tyckte inte det var svårt att växla mellan perspektiven, men det gäller nog att vara vaken under läsningen så att det inte blir onödigt rörigt.

Även om jag nu verkligen rycktes med i boken och av berättelsen, så får jag väl ändå medge att här finns några logiska luckor. Om nu utomjordingarna är så överlägsna, varför då dra ut så länge på erövringen av jorden? Och varför träna upp alla barn för att ändå sen bara offra dem så fort saker och ting börjar gå fel? Ganska dålig investering enligt mig.

Jag är förresten rätt säker på att Yancey läst Genom dina ögon, för hans bild av utomjordingar är snarlik Stephenie Meyers uppfattning om dem. Den femte vågen är, kanske inte helt oväntat, första boken i en trilogi (det verkar nästan inte som att det går att skriva bara en enda bok inom domedagsgenren längre) och min gissning är att Den femte vågen kommer att bana väg för fler böcker på temat aliens.

3 kommentarer:

 1. Jag gillade också. Kanske beror det på att jag är nästan helt svältfödd på sci-fi, men jag tyckte den var spännande och framför allt annorlunda :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du inte läst Divergent så bör du isf se till att göra det, det är också lite sci-fi. Har en annan sci-fi-bok väntandes vid min säng; Enders spel, som jag hoppas hinna läsa snart. Håll utkik efter recension ;)

   Radera
  2. Jag har Divergent på läsplattan. Tyvärr glömmer jag bort e-böckerna, de syns ju inte.

   Radera