tisdag 12 november 2013

Familjen Skum

 
finns tex hos adlibris eller bokus
I det tomma huset bredvid familjen Pryd har det flyttat in en ny familj. Huset har stått tomt ganska länge och Darrens mamma hoppas att de som flyttar in äntligen ska vara någon skötsam som kan fixa till den minst sagt ovårdade trädgården som är en skam för hela Putsgatan. Men familjen lever inte riktigt upp till Darrens mammas förhoppningar. Fru Pryd förbjuder Darren att umgås med de smutsiga barnen Skum. Hela familjen Skum framstår som en katastrof i mamma Pryds ögon och passar inte alls in i hennes bild av en normal och städad familj. För inte nog med att familjen Skum stökar ner och är annorlunda, de är dessutom högljudda och väcker sina grannar om nätterna!

Darren är alltså en kille som sedan modersmjölken är van vid att hålla ordning och reda på sina saker, inte smutsa ner sig, snask har han aldrig smakat och skulle han råka lämna ens ett par smutsiga strumpor på golvet i sitt rum så skulle han närmast få utegångsförbud! För i familjen Pryd är normen det utomordentligt prudentliga och ordentliga. Men så träffar Darren Himla Skum, dottern i familjen Skum. Genom ett hål i trädgårdshäcken blir Darren inbjuden till de nya grannarna och det är med ängslan han kryper igenom och får träffa en familj totalt annorlunda från hans egna stillsamma och ordningsamma familj.

Farmor, som är dvärg, bjuder på pommes frites (något så flottigt och gott har Darren aldrig någonsin smakat!) medan Himla berättar mer om medlemmarna i familjen Skum. Darren får bland annat veta att fru Skum är stuntkvinna och att herr Skum jobbar med uppfinningar i källaren. Och under tiden som Himla berättar allt detta kastar Darren nervösa blickar mot den gigantiskt stora slingrande växten, som liksom ser ut att luta sig över en och lyssna till det man säger. Och vad är det som morrar och låter från källaren?

Darren vågar inte med ett ord nämna för sina föräldrar att han varit hemma hos familjen Skum, speciellt inte efter att Fabian, familjen Skums yngste pojke, har massakrerat fru Pryds solrosor och trädgårdstomtar. Men så får hela familjen Pryd en inbjudan till grillfest hos familjen Skum. Hur ska detta gå? Darren är mer än lovligt nervös, men mamma och pappa Pryd tycks förvånansvärt avslappnade i familjen Skums sällskap. Darren får lära känna helt nya (och mer avslappnade) sidor av sina föräldrar och det blir en riktigt trevlig kväll.

Kaye Umanskys Familjen Skum är en snabbläst och rolig bok med passande illustrationer av Chris Mould. Men vad är det för nåt som finns nere i källaren? Kanske att man får veta det i fortsättningen, Familjen Skum knackar på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar