måndag 23 december 2013

Tro på tomten

boken bla hos adlibris och bokus
Julen är i fara! Julstjärnorna slutar lysa och vill inte lysa hur många gånger man än byter glödlampa. Någon förstör hyacinterna, river ned adventskalendrarna och byter ut det lilla Jesusbarnet i krubban. Och adventsljusstaken går inte att tända hur många tändstickor man än använder. Inte konstigt att julen aldrig tar nån fart i år.

Tilda ser så klart fram emot julen i år också, och även om hon inte tror på tomten så skriver hon som vanligt en önskelista. Men istället för att skriva "Till Tomten" överst så skriver hon "Till Börje" direkt. Börje är Tildas granne och det är han som brukar klä ut sig till tomte på julafton. Tomten finns ju inte på riktigt. Det har Tilda vetat ända sen hon var liten.

Men vad är det för konstigt med julen i år? Varför barrar alla granar och varför kommer ingen snö? Till och med Luciatåget blir misslyckat när alla ljusen släcks och ingen kommer ihåg texten till låtarna. Tilda börjar misstänka att det går troll i julen i år. Och hon har mer rätt än hon anar!

Det är Jultomten själv som börjat misströsta. Om ingen längre tror på honom, så behöver det inte bli nån jul heller. Alltså ser han till att sabotera för alla de som längtar efter julstämning. Men det lilla trollet Skrufs, som bor bakom spegeln i Tildas hall, och som i vanliga fall är Tomtens passopp, tänker inte låta Tomten få sin vilja igenom. Han söker hjälp hos Tilda och förklarar hur det ligger till. Men kommer Skrufs och Tilda att få tillräckligt många att börja tro på Tomten igen innan det är för sent?

Jag blev lite förvånad när jag började läsa Tro på tomten. Jag väntade mig en mysig julig bok, men fick istället värsta julrysaren. Lotta Olssons bok är ju faktiskt lite läskig! Men bara lite. Och Benjamin Chauds fina illustrationer i klara färger väger upp den något ödesmättade tonen i berättelsen. Och nu slutar den här berättelsen väl också. Men tänk om alla skulle sluta tro på tomen!

Precis som Jul i stora skogen kan Tro på tomten läsas som en julkalender med ett kapitel om dagen fram till julafton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar