lördag 11 januari 2014

Prodigy

på engelska hos adlibris eller bokus
Till alla som tålmodigt väntar på den svenska översättningen av Prodigy: Prodigy är definitivt en värdig tvåa i Marie Lus Legend-trilogi!

June, Republikens underbarn, är numera dess fiende efter att ha hjälpt Day fly från Los Angeles. Skadade och utmattade lyckas de ta sig till Las Vegas där de möts av beskedet att Elektor Primo, Republikens ledare, avlidit och att hans son Anden utsetts till Republikens nye ledare. Utan att ha någon annanstans att vända sig, sällar sig Day och June till Patrioterna, rebellerna som vill störta Republiken och går med på att hjälpa dem att mörda  den nye elektorn. Planen är att patrioterna på så vis ska starta en revolution och därmed krossa Republiken.
Det blir Junes uppgift att dupera den nye elektorn och snärja fällan som ska leda till hans död. Men den nye elektorn visar sig inte alls vara som sin far. Han anförtror June hur han vill vinna över folket på sin sida och June inser att hon håller på att leda både Elektor Anden och sitt hemland mot ruinens brant. Hon måste stoppa planerna på att mörda Anden. Men hur? Och utan att Day, som är kvar hos Patrioterna, råkar illa ut.
Marie Lu fortsätter att hålla samma hiskeligt spännande tempo som i Legend, där Days och Junes berättelser löper omlopp och driver handlingen framåt. Jag gillar starkt att författaren håller sig så nyanserad. Det finns inget antingen vad gäller de båda krigsförande regimerna; Republiken och Kolonierna. För även om Kolonierna glimmar och glänser i fjärran och tycks vara allt det som Republiken inte är, så visar sig staten på andra sidan gränsen styras av kapitalistiska makter. Det finns för- och nackdelar med allt. Marie Lu är också tydligt homoliberal och i hennes värld är det lika naturligt att folk blir kära i någon av samma kön som att bli kär i någon av motsatt kön. Och bortsett från den dystopiska värld hon målar upp för oss så är åtminstone detta en vision som man kan hoppas på att författaren sannspår.

Slutet tycker jag dock är något störigt, martyrliknande. Men det är också ack så ljuvt och smäktande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar