söndag 16 februari 2014

Dubbelgångaren

Se mer på adlibris eller bokus
Chap befinner sig på rymmen när han får syn på bilden av den försvunne Cassiel Roadnight. De är identiskt lika! Det är faktiskt inte Chaps intention att utge sig för att vara någon annan, men personalen på härbärget insisterar. De mer eller mindre bönar och ber att han ska erkänna att han är den försvunne killen på fotot. Och ju mer Chap tänker på saken, desto mer inser han att han faktiskt skulle vilja vara den där saknade personen. Denna någon, som har ett hem att återvända till och en välkomnande familj som erbjuder trygghet och kärlek. Så Chap bestämmer sig för att ta Cassiels plats.

Cassiels familj blir överlyckliga när de får veta att den sedan två år försvunne sonen är tillbaka. Chap känner sig otroligt skuldfylld som lurar dessa snälla människor att tro att han är deras bror, son och vän. Och han är hela tiden orolig och på sin vakt för att inte avslöja sig själv. Och vad gör han om den riktige Cassiel dyker upp?

Men snart börjar det gå upp för honom att det inte bara är han själv som bär på en mörk hemlighet. Familjen bär på sina egna hemligheter och Chap börjar önska att han aldrig någonsin gett sig in i detta dubbelspel. Vad är det som har hänt med den riktige Cassiel? 

Jenny Valentine har skrivit Dubbelgångare, en spännande thriller som jag knappt kunde lägga ifrån mig innan jag läst sista sidan. Lyckan över den förlorade sonens återkomst smolkas av en förrädisk och mörk ton som ligger och bubblar under ytan. I och med att Valentine inte heller serverar oss Chaps bakgrund, så blir även detta en spänningsindikator då vi som läsare inte vet vem han är eller vad han påstår sig fly från.

Dubbelgångare påminner mig en hel del om en dokumentär jag sett, The Imposter, som handlar om hur den spårlöst försvunne sonen till en familj i Texas, tre år senare plötsligt dyker upp - i Spanien! Precis som i Dubbelgångare hämtar familjen hem den nu tonårige pojken, övertygade om att det är deras son och bror. Fast till skillnad från i Dubbelgångare så är likheten långt ifrån lika slående, vilket gör filmen både väldigt intressant men också betydligt mer skrämmande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar