fredag 25 april 2014

Dagens katastrofer

Finns tex på adlibris eller bokus
Cilla Jackert och hennes bok, Dagens katastrofer, tilldelades, för inte så länge sedan, Slangbellan, en utmärkelse som årligen delas ut av Författarförbundet till den bästa debutanten inom barn- och ungdomsboksgenren. Och det är ju ett gott kvitto på en roman om något!

Majken är orolig. Hon bekymrar sig över världssvält, sjukdomar, miljöförstöring, mord och övergrepp och kan bara inte sluta tänka på allt elände i världen. Majken har till och med inrättat ett eget katalogiseringssystem för olika olyckor och katastrofer som hon läser om eller hör talas om i en anteckningsbok; Rött för mord, rosa för misshandel, brunt för sjukdomar, lila för naturkatastrofer och så vidare.

Majkens mamma oroar sig istället för Majken. Hon försöker få Majken att tänka på andra saker och få henne att intressera sig för sådant som andra snart-tolvåringar intresserar sig för. Och hon tycker Majken borde hänga lite mer med kompisar. Men alla i Majkens klass tycker att Majken är ett UFO, så det är lättare sagt än gjort.

Så en dag när sommarlovet börjat så kommer Majkens mamma hem med en hund, Blunder, som hon lånat från ett hundstall. Tanken är att Majken ska ta hand om Blunder under sommaren medan mamma jobbar - för på så sätt kan ju Majken både få sällskap och frisk luft! Majken vill helst av allt att mamma ska lämna tillbaka den dreglande fula hunden, men när hon ser hur ledsen hennes mamma blir så beslutar hon sig för att ge Blunder en chans. Men mamma ska absolut inte tro att Majken ska att börja tycka om den slemmiga bajsätande jycken!

Man förstår rätt så tidigt i boken att något hänt längre bak i tiden, något som också förklaras längre fram i.  Majkens mamma är ledsen och Majkens oro och hang-ups på att hålla koll på olika katastrofer är uppenbarligen ett sätt för henne själv att hanterar något trauma. Dagens katastrofer handlar till stor del om Majkens inre oro och om att bearbeta sorg och omvälvande händelser. Och samtidigt är detta en väldigt lättsam bok! Tonen är humoristisk, berättelsen är hjärtvärmande och känns väldigt innerlig och äkta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar