söndag 1 juni 2014

Hjärtlös

Finns bl.a. hos adlibris och bokus
Maia och hennes föräldrar flyttar från Stockholm till en lägenhet mitt i New York. Maias föräldrar är riktiga karriärister och har fullt upp med sina jobb. De har ordnat med så att Maia ska börja på en prestigefull skola, men skolan kan inte ta emot henne riktigt ännu och därför sköts Maias undervisning av privatlärare som besöker henne i lägenheten då och då. Maia känner sig, förståeligt nog, jätteensam i den stora lägenheten i New York, utan nya klasskompisar, utan föräldrar och utan sina gamla vänner. För även om hon kan skypa med sin bästa kompis hemma i Sverige så sätter tidsskillnaden tydliga gränser.

Maias mamma ger med sig efter ett tag och köper en hamster till Maia som sällskap, men hamstern försvinner spårlöst redan nästa dag. Efter att ha letat igenom hela lägenheten, till och med i det låsta hörnrummet som Maia är förbjuden att gå in i, går Maia i sin förtvivlan och köper en ny, exakt likadan, hamster så att hennes föräldrar inte ska tycka att hon är ansvarslös och hopplös. Men också denna hamster försvinner.

Det verkar som att både den första och den andra hamstern har letat sig fram till det låsta hörnrummet där Maia hittar en liten tuss päls, men där tar spåren slut. Maias föräldrar har varit tydliga med att hörnrummet är förbjuden mark, men Maia kan inte förstå varför. Rummet står helt tomt och det är absolut inget anmärkningsvärt med det. Förutom att hörnrummet är det enda rummet i hela lägenheten som det är någorlunda varmt i. Kan det ha varit värmen som lockat dit hamstrarna? Något med rummet lockar i vilket fall även Maia att återvända dit. Är det bara som hon inbillar sig eller hör hon hur någon försöker prata med henne där inifrån?

Petrus Dahlins Hjärtlös är en riktigt läskig skräckis för mellanåldern. Och om man inte tänker så mycket på några logiska luckor (hur kan till exempel Syster prata svenska?) och att Maias föräldrar känns totalt osannolika när alla korten lagts fram på bordet, så är den också ruskigt spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar