lördag 5 juli 2014

Heja Sword princess!!

Se mer på adllibris eller bokus
Så. Himla. Bra! Men så himla besviken jag blev när jag upptäckte att bok två inte ens kommit ut än! Sword princess Amaltea är en bok som jag skulle vilja ge att läsa till alla tjejer! Även om Natalia Batista utgår från ett synnerligen klassiskt upplägg i denna sagoinspirerade serieroman så känns det nytt och fräscht genom att hon totalt vänder på perspektiven. Istället för prinsen som ska rädda prinsessan och få halva kungariket har Batista placerat sin hjältinna i ett matriarkat. Således finns inga kungadömen utan endast drottningariken. Och i drottningadömet det Gröna Höglandet, där drottning Galatea regerar, hittar vi prinsessan Amaltea, drottningens yngsta dotter.

Som traditionen påbjuder ska Amaltea, när hon nu fyllt sjutton år, genomföra sitt livs uppdrag och finna en prins i nöd, rädda honom och gifta sig med honom och på så sätt även vinna halva drottningadömet från hans moder. Amaltea, som dock inte har någon som helst lust att rädda någon bortskämd prins, som dessutom varit dum nog att låta sig bli kidnappad, tvingas iväg och får slåss mot både drakar och kvinnliga rövarband. Dessutom måste hon stå ut med en prins som varken är medgörlig eller speciellt tacksam för att ha blivit undsatt.

Sword princess Amaltea är egentligen en väldigt traditionell saga som i Batistas omstöpta version likväl blir väldigt okonventionell. Männen skildras så som kvinnor brukar skildras - lite mesiga, fnittriga och underdåniga. Eller väldigt väna och blida. Och istället är kvinnorna handlingskraftiga och starka. Men även om Amaltea är berättelsens hjältinna så är hon inte givet sympatisk. Istället framstår hon som okänslig, bortskämd och burdus - och detta bidrar desto mer till att jag gillar Amaltea! För på så sätt blir hon en mänsklig hjältinna.

Jag ser verkligen fram emot bok två som kommer i augusti!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar