Finns t.ex. på adlibris eller bokus |
Flora älskar att läsa serier, något som hennes mor, romanförfattaren, fnyser åt som mindre betydelsefull litteratur. Floras absoluta favorit är Den fantastiske Incandestos illuminerade äventyr, vars äventyr alltid slutar med en bonusserie, "Hemska saker kan hända dig!", i vilken man får lära sig allt från hur man ger HLR till hur man ska agera om man oavsiktligt råkar äta en plastfrukt. Men det är egentligen bara en parentes, för den här bokens riktiga äventyr börjar med att Floras granne en dag skaffar en ny dammsugare. En Ulysses 2000X, en terränggående superdupermegadeluxe-modell. Och nog är det en dammsugare värd sitt namn, för dammsugaren är så stark så den sliter sig när grannen ska testa den. Ut i trädgården far den och sätter kurs rakt mot en intet ont anande ekorre som just sitter och funderar på om han ändå inte är lite hungrig.
Från sitt sovrumsfönster ser Flora hur Ulysses 2000 med ett vrål och ett FLUMP slukar den lilla ekorren varpå Flora själv rusar ut i trädgården och skakar ut den nu väldigt tilltufsade ekorren ur dammsugaren. Både Flora och grannen tror först att ekorren är död, men med lite Hjärt- och lungräddning så kvicknar stackaren till. Minst sagt. Det verkar snarare ha skett något slags mirakel! För ekorren visar sig ha fått superkrafter! Han är jättestark, kan flyga och skriva poesi!!
Flora döper ekorren till Ulysses och vill absolut behålla honom, men hennes mamma, tycker istället att man ska ta en säck och en spade och... Ja, göra sig kvitt problemet skabbig ekorre. Men Flora får stöd av både sin pappa, grannen samt grannens tillfälligt blinde brorsonson William Spiver och beslutar sig för att göra allt i sin makt för att hennes mamma inte ska få tag på Ulysses.
Flora & Ulysses illuminerade äventyr är en både mysig, rolig och tänkvärd historia om hjältemod och upptagna föräldrar. Som vanligt är DiCamillo inte rädd för att använda sig av svårare ord och begrepp, vilket gör också den här till en perfekt högläsningsbok. Illustrationerna är utformade som serierutor och sidor med traditionell text varvas emellanåt med hela sidor där berättelsen fortsätter i form av serie (Anar jag en trend eller är det bara ren tillfällighet att också Majsans mysterium var utformad på liknande vis? "Parentesen" i början av detta inlägg är med andra ord i själva verket kanske ändå inte så parentesig)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar