tisdag 30 september 2014

Leka med elden

Finns t.ex på adlibris och bokus
I Robert Swindells Eldlekar träffar vi Josh Linfoot, en tonårskille som känner att han lever i skuggan av sin nioåriga lillasyster, Beth. Allt handlar om hur duktig Beth är, hur smart Beth är och hur bra det går i skolan för Beth. I jämförelse med henne känner Josh att han är Ingen. Men när Josh går med i Mitch Mitchells gäng så blir han äntligen Någon.

Mitch är storebror till Danny, som går i Joshs klass, och en dag berättar Danny att Mitch bränt ner en skola. Josh minns den här skolan. Det var på nyheterna och allt. Och tack vare Danny kommer alltså Josh med i Mitchs gäng. Men för att bli godkänd måste Josh först klara inträdesprovet; att sätta fyr på en ny bil.

Det är fascinerande att titta på hur lågorna växer sig större och äter upp och smälter allt mer av det bränsle som bilinredningen utgör, det är nästan så att Josh glömmer att sätta sig själv i säkerhet. Men vilken kick det ger! Efter den här första pyromangrejen så är Josh fast, trots att den också ger honom mardrömmar. Men han ställer gladeligen upp på fler och mer avancerade grejer med Mitchs gäng. Och Mitch är så skicklig och försiktig så risken för att åka fast är minimal. Taktiken är att inte väcka uppmärksamhet och då kan man ju inte sätta fyr på saker allt för ofta.

Men Josh kan inte vänta på nästa spänningskick och börjar planera en egen grej, något som dessutom ska få tyst på Beths skryt för ett tag framöver. Josh gör precis som Mitch och förbereder sin plan grundligt. Men ändå så går det inte som han planerat och istället kommer Josh att få leva med vad han gjort i resten av sitt liv.

Eldlekar är en mörk och suggestiv berättelse om hur långt man kan vara beredd att gå för att få bekräftelse och slippa känslan av maktlöshet. Alla vill och behöver positiv uppmärksamhet och Swindells budskap tycks vara att det alltid finns en bakomliggande orsak till destruktivt beteende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar