måndag 6 oktober 2014

Fristaden

Se mer på adlibris eller bokus
Jag har längtat efter tredje delen i Magnus Nordins Varelserna-serie, så gissa om jag var uppspelt när jag packade upp stora lådan med nya böcker som kom med posten häromveckan! I vanliga fall brukar jag utnyttja mitt privilegium som bibliotekarie och sno åt mig böcker jag vill läsa innan de hamnar på hyllan. Men i fallet med Fristaden råkade det vara som så att en kille i 6:an på min skola också väntade på fortsättningen av Varelserna. Och jag hade oturen att han skulle komma in i biblioteket just som jag stod med Fristaden i min hand. Jag kunde ju liksom inte gärna säga till honom att han fick vänta med att låna boken. Så det var rätt så motvilligt som jag lånade ut Fristaden, väl medveten om att jag säkert själv kunde få vänta en månad innan jag fick se den boken igen. Men den snälla pojken tog mig på orden när jag bönade och bad att han skulle lämna tillbaka boken SÅ FORT han var klar och två dagar senare hade jag åter boken. Yes!

Fristaden fortsätter där Emmas bok slutar. Emma och Sebbe har tagit sig till Visby för där, har de hört, finns en säker zon innanför ringmurarna - en fristad som kontrolleras av militären. Utanför ringmurarna växer tältlägret av förhoppningsfulla gotlänningar som hoppas få en fribiljett in i fristaden. Det är dock bara en del utvalda som får komma in innanför murarna och det är militären som bestämmer vilka som ska släppas in. Emma har turen att få en fribiljett in i staden, men Sebbe blir utan. När Emma förstår att hon måste lämna Sebbe beslutar hon sig för att också stanna utanför - men det går militären inte med på och med våld släpas Emma in.

Innanför murarna syns inte ett spår av någon civilbefolkning, där finns bara militärer och det står nu klart för Emma att de som fått en biljett in till fristaden helt enkelt rekryterats som nya militärer. Den kvällen kan Emma inte sova. Inte när hon vet att Sebbe befinner sig utanför murarna och att det bara är en tidsfråga innan varelserna lockas dit av den stora folksamlingen.

Fristaden utspelar sig under blott ett drygt dygn, men under det här dygnet hinner mycket hända. Jag hade nånstans fått för mig att Varelserna bara skulle omfatta tre böcker, men nu med tredje boken utläst så kan det ju inte stämma! Det känns definitivt som att det blir en fortsättning. Den här gången med fokus på Sebbe, kanske? Och återigen fängslas jag av de stämningsfulla bilderna av Lars Gabel. Det är så snyggt gjort med sin enkla, men dock effektfulla färgsättning i rött, svart och vitt.

2 kommentarer:

  1. Hej Anna, jag såg ditt inlägg först nu. I mars kommer del 4: UPPROR. Kul att du gillar serien. Hej hej från Lena på Berghs

    SvaraRadera