onsdag 23 september 2015

Oliver Twist

Oliver Twist tillhör en av Charles Dickens mest lästa och omtyckta romaner och skildrar fattigEnglands liv och orättvisor utifrån en föräldralös pojkes perspektiv.

Olivers mamma dör då hon föder Oliver på fattighuset. Då fadern är okänd får Oliver växa upp på barnhem. Oliver är klen och liten till växten men anses, precis som alla olyckliga föräldralösa barn, ställa till besvär och droppen för föreståndarna på barnhemmet blir då han ber om extra portioner av fattigmansvällingen. Hur har han mage att! Så vid tio års ålder kickas han ut från barnhemmet för att istället bli lärling hos en begravningsentreprenör. Hos denne blir han, om möjligt, än mer illa behandlad och rymmer därför. Men inte heller nu får den stackars ensamme och olycklige Oliver det bättre. I London hamnar han nämligen i klorna på skurken och hälaren Fagin - juden, som vill lära upp Oliver till att bli en riktigt lönsam ficktjuv.

Tyvärr, för Fagin, är nu Oliver inte riktigt lämpad för detta kriminella liv och olika omständigheter gör att Oliver lyckas smita och blir istället omhändertagen av godhjärtat folk. Men lyckan för Oliver är dock endast kortvarig och snart har Fagin dragit in honom i sitt skurknät igen.

Oliver Twist skrevs som följetong som med jämna mellanrum kom ut i små häften. Oliver Twists äventyr och lidande engagerade och gjorde följetongen till en succé. Klart att man ville läsa om stackars Oliver som försöker ta sig ur sitt elände. Och Oliver Twist var såklart bästa underhållning också med alla sina stereotyper till karaktärer. Man bör alltid läsa en klassiker med glasögon från den tid då romanen blev till, men det är svårt att i nutid inte reagera över en del av karaktärsbeskrivningarna. Herregud vilken människosyn! Och alla stereotyper sen! Oliver är den genomgodaste av genomgoda och Fagin är den girige ondskefulle juden. Inte mycket till nyanser här inte. Men det är något jag får försöka ha överseende med. Berättelsen står sig helt klart fortfarande, vilket inte minst alla adaptioner, nytolkningar, filmatiseringar och dylikt skvallrar om, tänk till exempel bara tillbaka på SVT's julkalender Tjuvarnas jul för ett par år sen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar