torsdag 28 januari 2016

Löss!

Finns att köpa hos bokus eller adlibris
Finns det något otäckare än att drabbas av löss? Det kliar, det kryper och obehagskänslan gör att det kryper och kliar ännu mer! Och det är superobehagligt att bara tänka tanken på att en liten lus suger blod i skalpen eller på kroppen. Jag vet, för efter semestern nyligen började det klia och komma utslag och vi befarade så klart ett lusangrepp. Det visade sig nu vara falskt alarm, men innan vi visste det så var det inte alls särskilt mysigt att krypa ned i sängen om kvällen och veta att små bedbugs kanske hade följt med oss hem från vår resa.

Som tur är så är löss inte farliga för människan, mer än att det som sagt kan vara väldigt obehagligt och att det kan vara väldigt svårt att bli av med löss om man väl drabbats. Bengt-Erik Engholms informativa faktabok Löss berättar om allt du någonsin undrat över om de små blodsugande krypen. Bland annat ges det råd och tips på vad man ska och bör göra om man misstänker att man fått löss, vi får lära oss om luslivscykeln och hur tåliga de små liven är (de går att jämföra med superhjältar i tålighet och styrka!), vi får också en liten historielektion med kuriosa om hur man gjorde förr i tiden, för lusen har minsann hängt med länge. Redan de gamla egyptierna plågades av den lilla lusen. Och det finns många sorter: huvudlus, kroppslus eller klädlus, flatlus och så vägglusen som egentligen inte alls är någon lus. Sen finns det andra sorters löss som vi faktiskt äter (används som färgämne i bland annat godis och glass) och sminkar oss med. Det tänker man inte så ofta på.

Förutom att Löss är en väldigt informativ och underhållande bok så fyller den en till funktione genom att verka avdramatiserande. Det är inte så farligt med löss, det har inget att göra med om man är smutsig eller har dålig hygien utan alla kan få det nån gång. Men det är klart - kan man undvika det, så är det ju ännu bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar